Uspjeh-prerušen-u-skitnicu-Čarli-Čaplin

Uspjeh-prerušen-u-skitnicu-Čarli-Čaplin

Kada ugledate sliku malog čovjeka sa brčićima, kako nosi štap i široke pantalone, velike, glomazne cipele i prljav šešir, odmah znate da je to Čarli ČaplinSvako može odmah da ga prepozna. On je bio najpoznatiji i najpriznatiji čovjek na planeti. 

Pogledamo li današnje slavne ličnosti, jedina koja bi po popularnosti mogla da se poredi sa Čarli Čaplinom bio bi Majk Džordan. A da bismo procijenili ko je veća zvijezda, morali bismo da sačekamo još 80 godina da vidimo koliko dobro će se ljudi sjećati Majk Džordana. 

Kada se Čaplin rodio, niko nije mogao da predvidi da će biti izuzetno slavan. Rođen u siromaštvu, kao sin glumaca koji su nastupali u Engleskoj, našao se na ulici kao malo dijete kada mu je majka smještena u bolnicu. Nakon godina provedenih po sirotištima i prihvatilištima, počeo je da radi na pozornici kao bi se izdržavao. Kada mu je bilo 17 godina, već je postao iskusan glumac.

Godine 1914., u njegovim srednjim dvadesetim, radio je za Mek Seneta u studijima Kistoun u Holivudu i zarađivao 150 dolara sedmično. Tokom prve godine rada na filmu, snimio je 35 filmova radeći kao glumac, pisac, režiser. 

Svako je trenutno mogao da prepozna njegov talenat dok je postajao sve popularniji, godinu dana kasnije zarađivao je 1250 dolara sedmično. Potom, 1918. godine, uradio je nešto nečuveno, nešto za šta niko ranije nije čuo: potpisao je ugovor sa filmskom industrijom vrijedan milion dolara.

Bio je bogat, bio je slavan i najmoćniji filmski stvaralac na svijetu – kada je imao svega 29 godina. Čaplin je bio uspješan zato što je posjedovao nevjerovatan talenat i podjednako zadivljujuću energiju. Ali te osobine su se razvijale i usavršavale zahvaljujući neprestanom učenju. On je stalno težio ka tome da se razvija, da uči i usavršava svoj zanat.

Čak i kada je bio najpopularniji i najplaćeniji glumac i stvaralac na svijetu, nije bio zadovoljan postojećim nivoom svog znanja i umjeća.

Čaplin je objasnio svoju želju da se stalno usavršava novinaru koji ga je intervjuisao:

„Kada posmatram jedan od mojih filmova koji se prikazuje publici, uvijek posebno obraćam pažnju na ono čemu se ne smiju.

Ako se, na primjer, nekoliko gledalaca ne smije štosu za koji smatram da je smiješan i zabavan, odmah počnem da rastavljam taj trik na dijelove i pokušavam da otkrijem šta je pogrešno u njegovoj ideji ili u njegovom izvođenju.

Ako čujem žamor i komešanje u reakciji na nešto što ne smatram smiješnim, pitam se zašto je baš taj dio izazvao smijeh.“

Ta želja za razvojem učinila ga je uspješnim i na ekonomskom planu i doprinjela tome da funkcioniše besprijekorno u svemu što je radio. U tom ranom periodu stvaralaštva, Čaplinovi radovi su smatrani izuzetno zabavnim.

Kako je vrijeme prolazilo, sve je više bio priznat kao genijalan komičar. Danas se mnogi od njegovih filmova smatraju remek djelima i cijeli svijet ga uvažava kao jednog od najvećih filmskih stvaralaca svih vremena.

Filmski kritičar i scenarista Džejms Egi je napisao:

„Najprefinjenija pantomima, najdublje emocije, najbogatija i najdirljivija poezija pojavile su se u Čaplinovom radu.“

Da je Čaplin sposobnost da neprestano uči zamjenio arogantnim samozadovoljstvom kada je postao uspješan, njegovo ime bi se našlo zajedno sa imenima Forda Sterlinga i Bena Tarpina, zvijezdama nijemog filma, koji su danas zaboravljeni. 

Čaplin je nastavio da se razvija i da uči kao glumac, režiser i na kraju kao glavni čovjek filmske industrije. Kada je iz iskustva naučio da se filmski stvaraoci nalaze na milosti i nemilosti studija i distributera, osnovao je i pokrenuo sopstvenu organizaciju UNITED ARTISTS, zajedno sa Daglasom Ferbanksom, Meri Mikford, i D. V. Grifitom.

Ta filmska kompanija i danas radi. 

“Imam puno problema u svom životu. Ali moje usne to ne znaju. ONE SE STALNO SMIJEŠE.” – Čarli Čaplin

Ovaj odlomak iz knjige Džona Maksvela “OSOBINE PRAVOG VOĐE”, dokumentuje važnost konstantnog ličnog rasta i razvoja, učenja i usavršavanja bez obzira u kojoj se trenutno fazi vašeg života i poslovne karijere nalazite.

A sada, kada ste već tu, preuzmite i kratku e-knjigu Čarli Čaplina koja sadrži 10 životnih lekcija, koje je on podijelio sa čovječanstvom na svoj 70. rođendan. 

PRETPLATITE SE NA E-BILTEN

Preuzmite e-knjigu: VODIČ KROZ SCNET BIZNIS

Preuzmite e-knjigu: AUTORESPONDER – ALAT KOJI RADI ZA VAS I DOK SPAVATE

Posjetite BIBLIOTEKU (KNJIGE ZA VAŠ RAST I RAZVOJ)

Posjetite sajt: MREŽNI MARKETING – BIZNIS 21. VIJEKA

refik-hrvic Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

〉〉 Facebook
〉〉 Twitter
〉〉 Google+
〉〉 YouTube