Telegram je aplikacija za dopisivanje koja je otporna na špijuniranje od strane NSA, a broj njenih korisnika se iz dana u dan povećava od kada je WhatsApp postao dio Facebook-a

Vijest da je Facebook kupio WhatsApp odjeknula je svijetom poput bombe, a ovaj potez izrodio je novu zvijezdu na marketima pametnih telefona.

U pitanju je Telegram, aplikacija skromnog porijekla slična WhatsApp-u, koja do sada nije nešto posebno bila zapažena, ali je njen rejting u danima nakon Facebook-ovog prisvajanja WhatsApp-a značajno skočio, a broj korisnika iz dana u dan sve više raste. Značajan rast zabilježile su i druge slične aplikacije kao što su na primjer TigerText i Confide.

Korisnicima koji ne odobravaju to što je Facebook kupio WhatsApp, ova aplikacija je odlična zamjena, a pri tom i veoma sigurna jer je mnogo uloženo u zaštitu. 

Od kada je Edvard Snouden otkrio informacije o tome kako američka Nacionalna služba za bezbjednost (NSA) špijunira ljude putem Facebook-a i interneta, ljudi sve manje povjerenja imaju u bilo šta što ima veze sa ovom društvenom mrežom.

Telegram je napravio Pavel Durov, osnivač ruske verzije Facebook-a, VKontakte. Ova aplikacija za dopisivanje je bezbjedna i otporna na špijuniranje od strane NSA zahvaljujući enkriptovanim porukama.

Prije nego što se digla prašina oko Facebook-a i WhatsApp-a, broj njenih preuzimanja se svakog dana kretao se između 300.000 i 400.000, a poslije ovoga, broj novih korisnika se povećao tri puta. Kada je WhatsApp prije neki dan iznenada prestao da radi, Telegram je zabilježio rast od 1.8 miliona ljudi. Trenutno je ova aplikacija na četvrtom mjestu na iOS marketu, a ispred nje su jedino tri različite verzije Flappy Bird-a.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Razlog broj jedan za podršku i razvoj ovakve aplikacije je bio da omogućim način komuniciranja kojem ne mogu pristupiti ruske i druge bezbjednosne agencije, tako da mogu bezbjedno da pričam satima”, izjavio je Durov.[/perfectpullquote]
Do sada je jedino jedan momak iz Rusije pronašao problem u sigurnosti, a na poklon je od Durova dobio 100.000 dolara.

Najbolja mogućnost Telegrama je što kombinuje funkcije WhatsApp-a i Snapchat-a, omogućavajući korisnicima da postave tajmere na “Secret” konverzacije koje su još sigurnije. 

Tajmer će omogućiti automatsko brisanje konverzacije kada istekne podešeno vrijeme. Telegram je besplatan, a njegov tvorac uopšte nije zainteresovan da izvuče profit iz nje. Tako  je na pitanje kako planira da dospije na prvo mjesto na marketu šaljivo odgovorio da je vegeterijanac i da mu se ne sviđa ideja da se takmiči sa pticama.

I dok Signal finansira i razvija čovek koji je kreirao WhatsApp, iza Telegrama se nalaze tehnološki stručnjaci iz Rusije. Telegram je u januaru 2021. premašio 500 miliona aktivnih korisnika mjesečno, dok je u 2020. bio osma najpreuzimanija aplikacija na svijetu.

Put ka slobodi?

Tvorci Telegrama su braća Nikolaj i Pavel Durov, informatički entuzijasti koji stoje iza najpopularnije ruske društvene mreže Vkontakte. Braća su Telegram prvobitno objavili za iOS još 2013. godine, ne znajući koliko će daleko aplikacija stići.

I dok je “ruski Facebook” – Vkontakte vremenom završio u rukama državnih regulatora, Durovi su odlučili da Telegram ostane slobodan. Nikolaj Durov je otišao toliko daleko da se čak u jednom trenutku preselio u Njemačku, kako bi sa timom programera nastavio da razvija svoj softver otvorenog koda, piše Tportal.

Iako su WhatsAppViber i Facebook Messenger vodeći među višeplatformskim aplikacijama za trenutnu razmjenu poruka, datoteka i razgovore, Telegram je ipak bolje rješenje.

Telegram omogućava tajne razgovore sa end-to-end enkripcijom koja obezbjeđuje porukama kodiranje u uređaju uz određivanje podešavanja za enkripciju i dešifrovanje isključivo od strane primaoca. Ključevi za šifriranja generišu se za svakog korisnika posebno, ali ne na serverima.

Takođe je uključeno automatsko samo-uništenje konverzacije kada istekne podešeno vrijeme. Za razmjenu poruka i dokumenata se koristi protokol MTProto, razvijen od strane matematičara Nikolaja Durova, brata idejnog začetnika Telegrama. Aplikacija/servis iznajmljuje podatkovne centre i servere širom svijeta, uključujući London, San Francisco, Singapur i Helsinki ali i ruske.

Prema osnivačima Telegram platforme, aplikacija i servis su otporni na sve pokušaje NSA-a i CIA da kontrolišu komunikaciju koja se odvija unutar nje. Jedina slaba bezbjednosna karika je autentifkacija korisnika ako registriruju novi uređaj. U tom slučaju Telegram šalje jednokratni PIN kod putem SMS-a, a znamo svi da postoji niz metode za presretanje SMS komunikacije.

Znajući za ovo, iz Telegrama su pribjegli novoj metodi, da se jednokratni PIN kod, prilikom registrovanja dodatnog uređaja šalje takođe ovim servisom na prvi uređaj umjesto da se šalje putem SMS-a, dakle, opasnost postoji samo kod registrovanja prvog uređaja.

Aplikacija je nadograđena za iOS i Android korisnike. Donosi prenos fajlova maksimalne veličine do 1.5 GB. Primljeni fajlovi mogu se dalje dijeliti putem e-pošte ili bilo koje druge aplikacije samo otvaranjem datoteke u aplikaciji i pritiskom na dugme Share. Ova funkcionalnost je vrlo korisna jer većina e-usluga ograničava primanje/slanje fajlova većih od 25 MB.

Takođe je jedna od novosti utišavanje notifikacija (obavještenja) na jedan čas, osam časova ili dva dana da bi se izbjeglo primanje zvukova ili uznemiravanje kada želite imati malo mira i tišine.

Tu je i usluga pretraživanja za pronalaženje informacija o razgovorima, kontaktima, grupama, imenima itd. iOS verzija je dobila interaktivne izvještaje koje omogućavaju korisniku da poveže obaviještenje i zaključan displej.

Želite li isprobati šta nudi i kako radi Telegram, možete preuzeti aplikaciju putem ovog linka za sve mobilne platforme i desktop operativne sisteme a tu je i web verzija (komunikacija putem web pretraživača).

→ Aplikaciju za Android možete preuzeti ovdje, a za iOS ovdje.

Opt In Image
NAUČITE KAKO E-MAIL MARKETING MOŽE POMOĆI RASTU I RAZVOJU VAŠEG BIZNISA
Preuzmite besplatno e-knjigu: AUTORESPONDER - ALAT KOJI RADI ZA VAS I DOK SPAVATE

Saznajte kako kompanije širom svijeta koriste snagu e-mail marketinga i kako i Vi možete početi potpuno besplatno već danas koristeći autoresponder.

Popunite navedena polja i kliknite na dugme - POŠALJI MI E-KNJIGU.

  • Vaši podaci su 100% sigurni.
  • Sa e-mail liste možete se odjaviti u svakom trenutku.