cenzura

Mrak JEDNOUMLJA se polako spušta, još jedan korak prema apsolutnoj kontroli. Klaus, Ursula, Bourla, Gates… ljudi koje niko nikada nije birao, sami sebe izabrali i kao takvi daju sebi za pravo da određuju šta će ko da misli i u skladu s tim i objavi.

Dok se političke, tehnološke i medijske elite povezuju i formiraju bezobzirne alijanse, ostatak svijeta gleda i pita se šta to znači za budućnost slobode izražavanja i individualnih prava. Ova nova era digitalne tiranije postavlja pitanje da li je slobodan protok informacija samo iluzija kojom nas oni manipulišu?

Naša svakodnevica postaje sve više zasićena filtriranim sadržajem i kontrolisanim narativima. Algoritmi prate svaki naš korak, a naše onlajn akcije se koriste za upravljanje našim ponašanjem, mislima i stavovima. Postavlja se pitanje da li je ovo stvarnost koju želimo prihvatiti ili da se borimo za svoju slobodu.

Ipak, dok se suočavamo sa ovim izazovima, postoje i oni koji se bore za istinu i slobodu izražavanja. Pokreti poput otvorenog softvera, decentralizovane komunikacije i enkripcije pružaju mogućnosti za promjenu statusa quo i za povrat slobode pojedincima i grupama koje žele da se bore protiv nametnutog jednoumlja.

Dakle, svako od nas ima ulogu u očuvanju slobode izražavanja. Bez obzira na to što se mrak jednoumlja spušta, mi možemo biti svjetlo koje obasjava put ka istini i slobodi. Ujedinjeni, kritički razmišljajući i hrabri, možemo se suprotstaviti ovom trendu i boriti se za pravo svakog pojedinca da slobodno misli, objavljuje i djeluje u skladu sa svojim uvjerenjima.