Heal summit

Nova studija sa Stanforda: Zaključavanja i druge tvrde pandemijske mjere su beskorisne

Easing-the-Lockdown

Nedavno je objavljena studija danskih naučnika koji su usporedili rezultate širenja virusa na dva slična područja zemlje gdje je jedan dio stanovništva bio pod čvrstim lockdownom, a drugi ne – i pokazalo se da razlike u širenju virusa među njima nije bilo.

Također, francuska studija je nedavno uporedila rezultate među preko stotinu zemalja širom svijeta u odnosu na mjere koje su njihove vlade nametnule i također su došli do zaključka da nikakve represivne mjere nemaju značajan uticaj na stopu smrtnosti od covida.

A sada bomba – vjerovatno najznačajniji rad do sada

Autori su Eran Bendavid, Christopher Oh, Jay Bhattacharya i John P.A. Ioannidis, ugledni profesori medicinskih predmeta na prestižnom sveučilištu Stanford u SAD-u. Njihova studija, objavljena nakon “peer reviewa” (pregleda i odobrenja drugih stručnjaka) u naučnom časopisu European Journal of Clinical Investigation, razvrstala je države i područja u dvije temeljne kategorije: tvrde mjere i mekane mjere.

“Tvrde mjere” uključuju zapovijed “ostani doma” i zabranu rada za pojedine biznise, a “mekane mjere” znače preporuku distanciranja, zabranu većeg okupljanja i preporuku izbjegavanja mjesta gdje može doći do gužve. Uporedili su rezultate širenja virusa između tih dviju kategorija kako bi dobili odgovor na pitanje utiče li lockdown značajnije na virus od blagih mjera.

Posebno su razmatrali Švedsku i Južnu Koreju, koje nisu implementirale lockdown, i uporedili ih s regijama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i SAD-u – onim dijelovima tih zemalja gdje su implementirane čvrste mjere ili lockdowni.

Na kraju zaključuju:

“Iako se male koristi ne mogu isključiti, ne nalazimo značajne koristi od uvođenja restriktivnijih mjera u odnosu na područja s blažim mjerama. Slična smanjenja zaraze pod lockdownom mogu se postići i manje restriktivnim intervencijama.”

Cijelu studiju pročitajte ovdje.

Preuzeto sa: liberal.hr

Danska studija: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.28.20248936v1

“[Prije] intervencije nismo pronašli statistički značajne razlike između dvije skupine općina. Snažna sličnost u stopama zaraze u različitim vremenskim razdobljima prije intervencije snažno podupire tretiranje zaključavanja kao stvarni kvazi-prirodni eksperiment.”

Francuska studija: https://doi.org/10.3389/fpubh.2020.604339

“Strogoća mjera kojima se bori protiv pandemije, uključujući lockdown, nije povezana sa stopom smrtnosti”, piše u studiji.”

“Zemlje koje su već doživjele stagnaciju ili nazadovanje životnog vijeka, s visokim prihodima i stopama nezaraznih bolesti, plaćaju najvišu cijenu covida. Taj teret nisu ublažile strože javne odluke o mjerama. Inherentni čimbenici unaprijed su odredili smrtnost od Covida-19: njihovo razumijevanje može poboljšati strategije prevencije povećanjem otpornosti stanovništva boljom tjelesnom spremnošću i imunitetom”

Američka studija: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/eci.13484

“Iako se male koristi ne mogu isključiti, ne nalazimo značajne koristi od uvođenja restriktivnijih mjera u odnosu na područja s blažim mjerama. Slična smanjenja zaraze pod lockdownom mogu se postići i manje restriktivnim intervencijama.”

Ostale studije: https://www.aier.org/article/lockdowns-do-not-control-the-coronavirus-the-evidence/

Izvor: Dokumentarac (za slobodu i istinu)


Pridružite se najvećem online kongresu na svijetu na području zdravlja i iscjeljenja, kojeg vode najbolji stručnjaci!

Kongres se održava od 20.01. do 27.01.2021.

Heal summit

Opt In Image
NAUČITE KAKO E-MAIL MARKETING MOŽE POMOĆI RASTU I RAZVOJU VAŠEG BIZNISA
Preuzmite besplatno e-knjigu: AUTORESPONDER - ALAT KOJI RADI ZA VAS I DOK SPAVATE

Saznajte kako kompanije širom svijeta koriste snagu e-mail marketinga i kako i Vi možete početi potpuno besplatno već danas koristeći autoresponder.

Popunite navedena polja i kliknite na dugme - POŠALJI MI E-KNJIGU.

  • Vaši podaci su 100% sigurni.
  • Sa e-mail liste možete se odjaviti u svakom trenutku.

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

➤ Pratite objave na Telegramu