Svima koji iole prate znanstvena istraživanja i situaciju u svijetu sada bi moralo biti potpuno jasno da cijepljenje ima vrlo mali učinak na dinamiku epidemije.

Naučnik i član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc

Zemlje koje imaju najmanje cijepljenih poput Bugarske i Rumunjske imaju puno manje (i sve manje i manje) zaraženih od zemalja u kojima je jako puno cijepljenih i široko primjenjuju covid-propusnice poput Irske, Belgije, Nizozemske. To ne znači da cjepivo širi epidemiju. To je pogrešna interpretacija trenutne dinamike. To samo znači da cjepivo ne spriječava širenje epidemije.

Parole poput „misli na druge“, „pokaži solidarnost“, „cijepite se da konačno ukinemo mjere“, “epidemija necijepljenih” i slično su pogrešne i neistinite. Cijepljenje je osobni čin kojim pojedinac umanjuje vlastiti rizik teškog oblika bolesti. Na druge ljude nema nikakvog učinka i zato su bilo kakvi pritisci prema necijepljenima potpuno pogrešni, besmisleni i beskorisni. Veći broj cijepljenih starijih i rizičnih smanjit će broj teško bolesnih ljudi i država može olakšati stanje u bolnicama ako aktivno potiče starije i rizične na cijepljenje. Hoće li se mladi cijepiti, ili neće, na opterećenje bolnica nema gotovo nikakav učinak.

Poticanje cijepljenja starijih i rizičnih i aktivno testiranje svih koji dolaze u kontakt s bolesnima i najstarijima su jedine mjere koje imaju bilo kakvog smisla. Sve ostalo je samo rezultat lobiranja industrije pandemije i ne pridonosi ničemu osim ostvarivanju profita.

Podijela društva na cijepljene i necijepljene je također proizvod iz „kuhinje“ pandemijskog marketinga. Je li netko cijepljen, ili nije, je njegova privatna stvar i nema apsolutno nikakvog učinka na druge ljude. Mislim da bismo što prije trebali prestati s tom potpuno umjetnom podjelom društva. Današnji dan kada se prisjećamo patnji i stradanja Vukovara, Slavonije i ostalih ratom pogođenih dijelova Hrvatske je odličan trenutak za takve odluke. U Domovinskom ratu smo svi stajali kao jedan i zato smo pobijedili. Trebamo obnoviti to zajedništvo i tako pobijediti i ovaj novi globalni izazov.

Opt In Image
PRIJAVITE SE NA E-BILTEN (BESPLATNO)

...i primajte direktno u vaš sandučić elektronske pošte korisne, pozitivne, edukativne, motivacione materijale koji mogu obogatiti vaš lični i profesionalni život.

  • Vaši podaci su sigurni 100%
  • Odjaviti se možete u svakom trenutku
  • No Spam

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić


Facebook | Twitter | YouTube | Pinterest | LinkedIn

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

➤ Pratite objave na Telegramu