TREĆA TAJNA – SEDAM TAJNI DO SEDMOCIFRENE ZARADE, MAT MORIS

3. STRATEGIJA (TAJNA): KAKO KREIRATI PLAN IGRE KOJI ĆE VAS ODVESTI DO SEDMOCIFRENOG PRIHODA

Jednostavno, moja treća tajna je: Stvori plan igre!

Ono o čemu ova strategija zapravo govori jeste postavljanje cilja. Odrastao sam baveći se sportom, te su me riječi „plan igre“ uzbuđivale i motivisale.

Ovu strategiju možete nazvati kako god želite, ali važan dio je korištenje specifične strategije za postavljanje i postizanje vaših ciljeva.

Pozajmljujući dijelove o procesu postavljanja ciljeva, navedene u knjizi „Misli i obogati se”, koju mnogi smatraju najpoznatijom knjigom o uspjehu ikada napisanom, usvojio sam nekoliko ključnih karakteristika, specifičnih za svaki cilj.

To su:

 • Tvoj cilj mora biti specifičan,
 • Moraš stvoriti određeni vremenski okvir za postizanje svog cilja,
 • Moraš zapisati svoj cilj,
 • Moraš odrediti tačno zašto želiš postići svoj cilj,
 • Moraš razviti poseban plan akcije za ostvarenje svog cilja,
 • Moraš razmišljati o svom cilju često i posmatrati ga svakoga dana.

Ako pogledate prvih nekoliko stranica mog dnevnog planera, vidjet ćete da imam dio koji pregledam na dnevnoj osnovi. Svaka stranica ima poseban cilj, razdvojen na tri dijela.

Prvi dio prikazuje specifičan cilj s preciznim krajnjim rokom.

U drugom dijelu bilježim ono što apsolutno moram učiniti za ostvarenje cilja (u osnovi, drugi dio pokazuje svrhu postizanja cilja).

Treći dio prikazuje detaljni plan akcije, koji sam stvorio kako bih bio siguran da se svakodnevno približavam ostvarenju svog cilja.

Hajde najprije da porazgovaramo o prvom dijelu. Ono što želim jasno istaknuti jeste da morate veoma precizno postaviti cilj. Ako želite zarađivati radeći puno radno vrijeme, nemojte reći:

„Do drugog februara imati ću prihod od punog radnog vremena.”,

već recite:

“Do drugog februara 2012. godine, zarađivati ću 50.000 $ godišnje, putem mog novog internet marketing biznisa.”

A sada shvatite, da svaki put kada pročitate svoj cilj, vi urezujete utisak o toj informaciji u svoj podsvjesni um, a vaš podsvjesni um je dio vašeg mozga, koji povlači motivaciju, sposobnost, kreativnost, potrebne za postizanje cilja. Vaša podsvijest ne tumači niti pretpostavlja šta je za vaš svjesni um istina, pa ako ste nejasni u vezi vaših ciljeva i vaši rezultati će biti nejasni.

Ono što vaša podsvijest zna, u vezi na primjer, prethodno spomenutog cilja, jeste da vi možda želite nizak prihod od punog radnog vremena, 2020. godine, na postojećem radnom mjestu. Stoga, ako želite posebne rezultate, formirajte specifične ciljeve.

Drugi dio je vaš istinski motivator koji stoji iza cilja.

Sjajno je željeti posao s punim radnim vremenom, ali da biste se istinski motivirali, iza toga mora postojati svrha, koja tinja u vama. Uzmimo kao primjer prethodni cilj. Godišnja zarada od 50.000$ može za vas biti vrlo uzbudljiv cilj, ali ako malo dublje zaronite i otkrijete tačno zašto želite imati tu razinu prihoda kroz vlastiti biznis, iskusit ćete potpuno novu razinu motivacije.

Evo samo nekoliko primjera stvaranja svrhe iza vašeg cilja.

„Ja moram ostvariti ovaj cilj jer odbijam propustiti posmatrati kako moja djeca rastu, prodajući svoj život za posao.“

To je više motivirajuće, nego sama zarada od 50.000$ godišnje.

Evo još jednog primjera:

„Ja moram postići ovaj cilj jer moram biti mentor i uzor svojoj djeci, tako da nikada ne žive siromašnim ili osrednjim životom.“

Drugi cilj je poticajniji, zar ne? Zato, kada iza svakog cilja stvorite „Zašto“, to vas inspiriše i sposobni ste stvoriti motivaciju koja je neophodna za postizanje cilja.

Treći dio je najvažniji… Vi ovdje detaljno objašnjavate šta ćete tačno učiniti kako biste ostvarili svoj cilj. Evo primjera nekoliko stvari koje možete imati u svom planu akcije, ako je vaš cilj da zarađujete kroz mrežni marketing:

 • Tri puta sedmično pohađati ću prezentacije za goste, savjetodavne pozive i sastanke uživo, s minimum jednim gostom na svakom događaju.
 • Najmanje 15 minuta dnevno čitati ću knjige o mrežnom marketingu, ličnom razvoju ili rukovođenju.
 • Svakoga dana razdijeliti ću najmanje dva časopisa koji promovišu moju kompaniju i naše mogućnosti, i kontaktirati ću mogućeg klijenta u narednih 24-48 sati.
 • Najmanje dva puta sedmično, pozvati ću svog mentora radi savjetovanja.
 • Osobno ću učlaniti najmanje jednu osobu svake sedmice.
 • Svaku osobu, koju sam osobno učlanio, zvat ću najmanje tri puta tjedno da vidim šta mogu učiniti, da joj pomognem u izgradnji vlastitog biznisa.

Preporučujem da ovako skrojen plan akcije primijenite kao model, da biste zadovoljili potrebu za planiranjem.

Slijedeći korak je da pogledate svoj cilj svakoga dana. Ja zato imam svoje ciljeve na prednjoj strani dnevnog planera…

Svaki put, kada otvorim planer, moji ciljevi su pravo ispred mene, imam podsjetnik na cilj, vidim svrhu koja stoji iza cilja, što me motiviše, i posmatram svoj cilj svakog dana.

Štaviše, konstantno posmatram korake koji su potrebni da bi se cilj pretvorio u stvarnost.

Dozvolite da vam dam još jedan moćan savjet:

Jedan od mojih prvih ciljeva, ranih dana kada sam bio preduzetnik, bio je da kroz mrežni marketing, do 01.09.2001., stvorim prihod od 10.000$ sedmično.

Ne samo da sam ovaj cilj imao zapisan u svom planeru, već sam svuda po stanu okačio ceduljice na kojima je pisalo: „Ja, do 01.09.2001., zarađujem sedmično prihod od 10.000$, kroz mrežni marketing.“

Tako sam gledao u svoj cilj svakoga dana, ustvari više puta na dan, iskazan pozitivno, kao da je već ostvaren. Kada postavite afirmativnu izjavu za svaki cilj, kada ga izrazite kao da se već dogodio, svaki put kada ga vidite, svaki put kada ga pročitate, on ostavlja otisak u vašem podsvjesnom umu. A svaki takav otisak u vaš podsvjesni um kreira vašu viziju.

 • SEDAM STRATEGIJA DO SEDMOCIFRENE ZARADE
 • Autor: Network Marketing lider & milioner, Mat Moris.

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

Facebook
Twitter
Google+
YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.