KAKO RAZLIKOVATI MREŽNI MARKETING OD PIRAMIDALNOG SISTEMA?

KAKO RAZLIKOVATI MREŽNI MARKETING OD PIRAMIDALNOG SISTEMA?

Vrlo često se dešava da se piramidalni sistemi miješaju sa mrežnim marketingom. 

Činjenica je, zaista svašta postoji na tržištu, i razni sistemi koji se predstavljaju kao mrežni marketing iako to u konačnici nisu.

To je velika šteta jer čine loše za imidž mrežnog marketinga koji je sjajan sistem plasiranja proizvoda/usluge kroz mrežu zadovoljnih kupaca kroz koji svatko može zaraditi i izgraditi svoj posao bez velike investicije i kasičnih preduzetničkih muka. 

S druge strane, piramidalni sistemi su ilegalne šeme brze zarade koje „navlače“ ljude na brzu zaradu u kojoj svi u konačnici gube (osim onih koji su prvi započeli).

Mrežni-Marketing

Kako razlikovati mrežni marketing u odnosu na piramidalni sistem?

Nadam se da će vam ovih nekoliko vrlo važnih činjenica ukazati na ključne razlike. 

Preuzmite tabelu u > PDF formatu.

Mrežni marketing Piramidalni sistem
Legalnost Legalan i dozvoljen širom svijeta. Ilegalan u većini zemalja.
Proizvod Plasira proizvode ili usluge koji imaju pravu vrijednost kroz mrežu zadovoljnih potrošača (koje i sami koriste i preporučuju drugima) – postoje 2 mogućnosti: biti samo kupac ili biti saradnik (osobe koje su i potrošači i graditelji mreže). Nema očitog proizvoda.
Inicijalna investicija Niski troškovi inicijalne investicije – kupuju se proizvodi/usluga koji će se koristiti i preporučivati drugima kroz mrežu (jer je nužno da osoba i sama isproba ono što će preporučati drugima).

Garancija povrata novca ukoliko osoba nije zadovoljna kupljenim proizvodima.

Potiče veliku investiciju i kontinuirano reinvestiranje.

 

Nema garancije i povrata novca.

Članarina Ne postoji članarina, zarada dolazi od plasiranja proizvoda u mreži. Često postoji obavezna članarina.
Mogućnost zarade Mogućnost veće zarade od osoba koje su „iznad“ vas u strukturi. Nemogućnost veće zarade od osoba koje su „iznad“ vas u strukturi.
Otkud dolazi zarada Otvoreno daje do znanja da zarada dolazi iz prometa proizvoda koji se plasiraju kupcima kroz mrežu i kroz gradnju tima koji radi istu stvar te da zarada zavisi isključivo o vama. Obećava veliku zaradu uz malo rada.
Održivost prihoda Pasivni prihodi nastavljaju s ponavljajućom prodajom sa ili bez uključivanja novih suradnika. Prihodi prestaju kada prestane uključivanje novih.
Edukacija Opsežna edukacija i podrška vezano za proizvode, prodaju, komunikaciju te izgradnju tima. Slaba ili nepostojeća edukacija.
Pristup kod uključivanja novih članova Predstavlja poslovnu priliku i pojašnjava kako funkcionira dopuštajući osobama da razmisle i donesu odluku za sebe. Često agresivan u pristupu i nerijetko koristi netačne informacije i rokove da bi potakao osobe da se uključe što prije.
Primarni razlog uključivanja novih članova Da bi se izgradila stabilna mreža za prodaju i distribuciju proizvoda/usluge. Da bi se zaradila provizija od uključivanja.

Preuzmite tabelu u > PDF formatu.

Iako je mrežni marketing kao pojam jedan, postoje razne kompanije i razni načini rada unutar samog koncepta mrežnog marketinga. 

U ovom tekstu možete saznati kako odabrati dobru multilevel kompaniju.

Izvor: anitafalamic.com

Jeste li dobili vrijednost ovim tekstom? Napišite u komentarima.

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

Facebook
Twitter
Google+
YouTube

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.