SUŠTINA MREŽNOG MARKETINGA

Suština MLM-a se može svesti na nekoliko vrlo jasnih pretpostavki i činjenica:

1. U MLM-u se nalaziš zbog sebe samoga ali nikada nisi sam. Naime, sistem nagrađivanja uslovljava zainteresovanost svakoga višestojećeg u strukturi za rad saradnika pod sobom i samim tim njegovo napredovanje i Tekstast.

2. Promet u MLM firmi je prirodnirezultat izgradnje firme, tj. uvećanje prometa se bazira na širenju mreže, a širenje mreže podrazumeva dalje povećanje prometa.

Zbog toga su mnoge MLM firme koncipirane na bazi binarnog ili na neki drugi način koncipiranog modela, sa projekcijama idealnog i beskrajnog širenja. Naravno da je to u realnom životu nemoguće, te se danas jasno mogu diferencirati firme koje agresivno startuju i funkcionišu na principu da do 20% uključenih nastavlja da radi i predstavlja bazu reprodukcije, ili pak druge firme koje se drže relativno malog broja ljudi u mreži ali ih doživotno ili naslednom karijerom i drugim kumulativnim prednostima drže u velikom procentu aktivnim.

3. Neophodno je da se roba kreće jer inače niko ne dobija novac. Iz ovoga jasno sledi da se mreža mora uvećavati kako po dubini tako i po širini. U praktičnom smislu to znači da, bez obzira na nivo karijere u MLM firmi, svaki pojedinac ima obavezu ili je posebno stimulisan da na visokim pozicijama uključuje nove neposredne saradnike ili učestvuje direktno u prodaji.

4. Sponzorisanje je osnov svake MLM firme. O ovome će biti detaljnije reči kasnije no, iz mog ličnog iskustva, postoji jedna funkcija sponzora koju sam dužan odmah pomenuti.

To je ono što ja nazivam MLE, tj. Multi Level Edukacija – obučavanje saradnika koje ima višestruki značaj. Kroz njega se dešava proces multiplikacije, tj. sponzor prenosi svoja znanja i iskustva, osposobljavajući saradnika da ovlada znanjima ali i umenjima do te mere da je u stanju da obuči svog saradnika da bi ovaj bio u nekoj trećoj ili četvrtoj sredini u stanju samostalno da radi. Sa druge strane, obučen i kompetentan saradnik je preduslov individulanog rasta višeg struktuera, odnosno sponzora.

On u cilju daljeg učestvovanja u sponzorskom procesu neminovno mora da raste, da se unapređuje i usavršava, te je dodatno motivisan od saradnika koji ga “juri”, ne samo u distributerskom – poslovnom smislu već i u znanjima i umenjima.

Zbog toga sponzorisanje znači preuzimanje obaveza prema saradniku uz veliku odgovornost, ali istovremeno sponzorisanje predstavlja delatnost unutar MLM firmi, koja ih čini tako velikim i izazovnim.

  • Prof. dr. Nikola Čanak

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

Facebook
Twitter
Google+
YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.