E-KNJIGA: 7 KORAKA DO PROFESIONALCA U MREŽNOM MARKETINGU – ERIK VOR

UVODNA RIJEČ AUTORA:

Sjećam se dana kada sam se prvi put susreo sa mrežnim marketingom.

Bilo je to u januaru 1988. godine. Imao sam tada 23 godine i bavio sam se prodajom nekretnina u maloj kompaniji u vlasništvu svog oca i njegovog prijatelja Džona Džojsa.

Bio sam tek oženjen i roditelj jednog malog dječaka. Već sam kasnio sa plaćanjem računa i bio sam uplašen. Prethodne godine zaradio sam oko 45000$ provizije u trgovini nekretninama, a to je bila dobra zarada.

Problem je bio u tome što sam potrošio 60000$, a nisam uštedeo novac da platim poreze koji su dospjeli za samo nekoliko mjeseci. Kad je tog dana Džon Džojs prišao mom radnom stolu i rekao:

“Erik, mislim da znam kako da zaradimo nešto ekstra novca.”

Odgovorio sam mu:

“Pričaj!”

Počeo je da priča o tome kako jedan njegov dobar prijatelj hoće nešto da nam pokaže i poziva nas u posjetu njegovom domu. I tako, sjeo sam u kola zajedno sa Džonom i otac nas je odvezao da vidimo o čemu se radi. Čim smo stigli, odveo nas je u dnevnu sobu, ubacio video traku u videoplejer i pritisnuo PLAY.

Sjedio sam i pogledao taj ludi video snimak. Bio je prepun raskošnih kuća, limuzina i izjava ljudi koji su se bukvalno preko noći obogatili. Izgledalo je previše bajno da bi bilo istinito, nisam se zainteresovao i svima sam posle toga govorio da je to loša ideja.

Moji prirodni mentalni filteri jednostavno nisu dozvoljavali da ta ideja dopre do mene. A onda se desilo nešto interesantno.

Džon i moj otac su mi rekli:

,,OK, šteta. Mi ćemo svakako da se upustimo u to.”

To je imalo OGROMAN uticaj na mene, zato što je od moje zaduženosti i besparice bila gora samo pomisao da ću vidjeti njih dvojicu kako zarađuju ogroman novac bez mene!

I tako, promijenio sam mišljenje, povukao oca za rukav i zamolio ga da mi pozajmi malo novca da se uključim. On je, hvala Bogu, pristao i odluka da postanem distributer u Mrežnom marketingu potpuno je promijenila moj život.

U početku, kao i većina ljudi, odnosio sam se prema poslu kao da to i nije posao. Ušao sam u cijelu stvar, vrtio neke telefone i nadao se da su moja pozicija i dati trenutak dovoljni da mi se posreći da zaradim neku lovu.

U početku je to i uspjevalo!

Ja i JESAM zaradio neki novac, bilo je uzbudljivo, ali moram nešto da vam priznam. Prvih nekoliko mjeseci, čitava moja strategija sastojala se u tome da brzo pozovem sve očeve poznanike prije nego što bi on stigao to da učini.

Mislio sam, ako im se javim i kažem im da su u sve to uključeni i moj otac i Džon Džojs i nagovorim ih da pogledaju video materijal, ukoliko uspijem da ih zainteresujem, otac neće praviti problem oko toga ko je zaslužan, pošto sam ja bio član njegove Mreže.

Neko vrijeme sam u tome bio donekle uspješan, ali kao što pretpostavljate, to nije dugo trajalo. Tri mjeseca kasnije, moj prihod iz Mrežnog marketinga je presušio. A kada se to desilo, moj pozitivan stav prema svemu tome potpuno se ugasio.

Počeo sam sve i svakoga da okrivljujem za svoj neuspjeh:

  • Moja gornja linija nije bila od velike pomoći.
  • Kompanija mi nije obezbjedila odgovarajuću obuku.
  • Nisam poznavao dovoljno ljudi.
  • Niko me nije poštovao zato što sam bio tako mlad.
  • Okrivio sam proizvod.
  • Okrivio sam kompaniju.
  • Svi su mi bili krivi osim mene samog…

Ipak, za mene je to bio veliki problem. Bacanje krivice na cijeli svijet nije mi pomoglo da plaćam račune. Poslije prve zarade, napustio sam posao sa nekretninama. Za zaradu u tom poslu trebalo je puno vremena, a diplomu nisam imao te pristojan posao nije dolazio u obzir.

Jedini način kojim sam mogao da stvorim neki priliv novca bio je povratak na Mrežni marketing. Spustio sam glavu i vratio se na posao. U početku nije bilo lako. Zapravo, tokom prve tri godine sam sedam puta morao ponovo da gradim svoju Mrežu!

Taman je izgradim, a ona se raspadne, pa je ponovo izgradim, a ona se ponovo raspadne. Iznova i iznova. Nakon te tri godine bio sam više nego obeshrabren. Skoro potpuno sam izgubio nadu. Onda se dogodilo nešto što mi je promijenilo život.

Bila je to ustvari kombinacija dvije stvari. Dogodilo se da sam noć prije poslovne prezentacije kompanije gledao vijesti na televiziji. Gostovao je stručnjak za oblast koje se više ne sjećam.

Pitao sam se tada:

„Kako čovjek postaje stručnjak za TU temu?”

Jedino što mi je palo na pamet je da takav čovjek sigurno donese odluku da stekne iskustvo, nauči sve što se može naučiti, pročita svaku knjigu, razgovara sa svima i toliko dobro se obuči da postane stručnjak.

Sljedećeg dana sam otišao na poslovnu prezentaciju kompanije i gledao sam kako super zvijezde jedna za drugom izlaze na scenu. I onda mi je sinulo kao da me udario grom. Konačno je u mom mozgu kliknulo da, ukoliko zaista tako odlučim, ja takođe mogu da postanem stručnjak za Mrežni marketing.

Mogu da se usredsredim na sticanje vještina. Mogu da vježbam dok ne postanem stručnjak i NIKO ne može da me u tome spriječi. Do tog trenutka, stalno sam tražio neki štos.

Nadao sam se da će mi se posrećiti. Nadao sam se da ću postati sponzor nekoj super zvijezdi koja će da promijeni sve. I plašio sam se da ću izgubiti šansu ako mi se to ubrzo ne desi. Sve se u trenutku promijenilo. Shvatio sam da ne moram da mislim na sreću. Dati trenutak i pozicija su bili dobri, ali ne i neophodni za moj dugoročni uspjeh.

Nisam morao da brinem o gornjoj liniji, kontaktima sa pravim ljudima ili bilo čemu drugom. Sve što je bilo potrebno je da postanem stručnjak. Tako sam tog dana odlučio da promenim fokus i unaprijedim vještine toliko da postanem profesionalac u Mrežnom marketingu.

Bio je to dan koji je promijenio moj život. Od tada, život mi je nevjerovatna avantura. Mrežni marketing je postao moja karijera. Imam potpunu slobodu korištenja vremena. Upoznao sam najnevjerovatnije ljude širom svijeta. Dobio sam sposobnost da dirnem i budem dirnut životima stotina hiljada ljudi, da putujem širom svijeta, da dam svoj doprinos ciljevima u koje vjerujem i što je najvažnije, da postanem bolji čovjek.

Sve se to desilo meni, ali može da se desi i vama takođe. U ovoj knjizi daću vam osnovne principe koji vam mogu pomoći da postanete profesionalac u Mrežnom marketingu. Ti principi su me dobro služili tokom proteklih nekoliko decenija i znam da će i vas isto tako dobro služiti.

Dobrodošli u novu uzbudljivu avanturu!

Preuzmite e-knjigu: 7 KORAKA DO PROFESIONALCA U MREŽNOM MARKETINGU

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

Facebook
Twitter
Google+
YouTube

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.