ČETVRTA TAJNA – SEDAM TAJNI DO SEDMOCIFRENE ZARADE, MAT MORIS

4. STRATEGIJA (TAJNA): PREDUSLOV VELIKOG USPJEHA

Šta je potrebno da bi se ostvario velik uspjeh? Dvije riječi: VELIKA AKCIJA.

Da bih vam dao primjer ove strategije, ispričat ću vam kako sam prvi put ostvario veliki uspjeh u mrežnom marketingu.

Radio sam u toj industriji s dosta ograničenim uspjehom. Borio sam se, ali sam imao jaku želju da postanem vrhunski vođa i slušao sam Džim Ronov program, koji mi je dao suštinu onoga što nazivam svojom formulom za uspjeh, a glasi ovako:

„Tvoj nivo uspjeha jednak je nivou tvoje vještine, pomnožene sa nivoom tvoje akcije.“

Ono što je Džim Ron rekao u ovom audio programu, jeste da ako želiš iskusiti isti uspjeh kao neko čija je razina sposobnosti deset puta veća od tvoje, tada moraš raditi deset puta više. Kada sam ovo čuo, to je za mene postao izazov.

Tada sam radio puno radno vrijeme, a vrhunski lider u ovoj kompaniji mrežnog marketinga, bio je čovjek s punim radnim vremenom, koji je zaradio više od milion dolara u ovoj industriji, i prethodno sagradio organizaciju od preko 70.000 ljudi.

Najbolje što sam učinio bio je tim od 150 osoba, tako da sam bio veoma udaljen od razine sposobnosti jednog vrhunskog vođe. Ali, znate šta? Ja sam imao veliki san da promijenim svoj život, te sam odlučio da ću prihvatiti Jimov savjet i da ću punom brzinom prestići svaku osobu u ovoj industriji, uključujući i ovog milionera.

Znao sam da je on na ovom poslu radio oko 20 sati sedmično. I evo što sam učinio. Dao sam otkaz na svom poslu s punim radnim vremenom, bilo da to smatrate mudrim ili ne, i obavezao sam se da ću učiniti sve što treba da postanem osoba s najvišim prihodom u ovoj kompaniji. Ja ustvari nisam sebi dao niti jednu drugu opciju. Ili ću potpuno propasti ili ću ostvariti uspjeh o kojemu sam sanjao čitavog svog života.

Stjerao sam sebe uza zid, spalio sam mostove za sobom, tako da apsolutno nije bilo načina da se povučem.

Stvorio sam plan akcije, gdje bih radio kao sumanut, kako bih ostvario svoje snove. Zarekao sam se da ću svakog jutra posle doručka, u 7 ili 8 sati, nekome održati prezentaciju, bilo da sam poznavao potencijalnog klijenta ili zbog nekog iz moje organizacije.

Svoj kalendar sam solidno napunio i radio sam najmanje pet prezentacija dnevno. Svakih sat vremena, ukoliko nekome nisam držao osobnu prezentaciju, bio sam na telefonu nudeći je.

Radio sam do 11 sati navečer, jer kada je u Teksasu 11 sati, u Kaliforniji je tek 9. Zatim, kada bih završio s pozivima, stavljao bih znakove pored puta, 4 do 5 noći tjedno, da generiram vodstvo, što znači da sam odlazio na spavanje tek oko tri ujutro. Radio sam preko osamdeset sati tjedno i već u prvom mjesecu, bio sam najbolji u toj kompaniji.

Lično sam učlanio oko 40 ljudi prvog mjeseca, a kroz šest tjedana sam zarađivao 1.000$ tjedno. Poslije šest mjeseci, moj prihod je bio 40.000$ mjesečno. Dogodilo se nešto interesantno u tih šest mjeseci. Radio sam više (prezentacije, telefonski pozivi, treninzi) nego što sam radio čitavog života koji sam proveo u industriji.

I sada, pošto sam radio tako puno, smiješna stvar se dogodila. Moja razina vještine se vinula do neba. Ne samo da sam premašio onog što je zarađivao sedmoznamenkast prihod, nego sam se i prokleto približio njegovoj razini vještine, i definitivno sam zaradio mnogo više novca od njega.

Evo o čemu se radi: Kada se jako angažujete, vi razvijate zadivljujuću razinu vještine.

A sada zapamtite ovo zauvijek: Velika akcija donosi velike rezultate i to je lako reći, ali je znatno teže posvetiti se u toj mjeri nekakvom poslu.

Ne znam gdje ste vi sada u svom životu, ali ja sam se u tom trenutku obavezao da neću odustati. Obavezao sam se da ću biti dovoljno čvrst da prihvatim odbijanje, dovoljno čvrst da zapalim svijeću s obje strane, da ću biti sposoban osigurati financijsku sigurnost za moju obitelj, dovoljno jak da puzim preko izlomljenog stakla, ako je to potrebno.

Jednog dana sam na treningu čuo čovjeka kako se obraća muškarcima u publici, što je zapalilo vatru u mom stomaku.

„Ljudi, ukoliko ste vi ona vrsta momaka koja nakon posla dođe kući, sruši se na krevet ispred televizora, dok zarađujete toliko da imate jedva da platite račune, ako ste od onih momaka kojima je omiljeni TV show ili sportska utakmica važnija od financijske slobode vaše obitelji, ako ste vrsta čovjeka koji nema volje da izađe napolje i bori se za svoj uspjeh, za uspjeh svoje obitelji, i ako ste čovjek koji svojoj djeci želi ostaviti nasljedstvo osrednjosti, ja vas neću nazvati gubitnicima, prijatelji moji, ali vi definitivno niste pobjednici.“

Vjerujem da nam je u današnjem društvu potrebno buđenje. Spoznaja činjenice da je sve što želite u životu tu ispred vas. Ako ste dovoljno žena ili dovoljno muškarac, jednostavno izađite i uzmite to.

  • SEDAM STRATEGIJA DO SEDMOCIFRENE ZARADE
  • Autor: Network Marketing lider & milioner, Mat Moris.

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

Facebook
Twitter
Google+
YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.