Koja je razlika između motivacije i manipulacije?

To nas dovodi do pitanja etike, a etika je temelj na kojem moramo graditi karijeru. 

Nažalost, ovi su pojmovi često zamjenjivi, ali usporedba motivacije i manipulacije slična je upoređivanju ljubaznosti i podmuklosti.

Razlika leži u našoj ličnoj namjeri.

Motivacija će natjerati ljude da djeluju iz slobodne volje i želje, dok manipulacija često rezultira prisilnim popuštanjem. 

Jedno je etično i dugovječno (motivacija), a drugo neetično i privremeno (manipulacija).

Thomas Carlyle je rekao:

“Veliki čovjek pokazuje svoju veličinu u načinu na koji se odnosi prema malom čovjeku. Način na koji vrednujete ljude određuje jeste li motivator ili manipulator ljudima.”

Motivacija je zajedničko kretanje zbog zajedničke koristi. Manipulacija je zajedničko kretanje zbog lične koristi. To je osnovna razlika! S motivatorom su svi na dobitku, s manipulatorom samo manipulator dobija.

MOTIVACIJA ĆE POTAKNUTI LJUDE DA DJELUJU IZ SLOBODNE VOLJE I ŽELJE, DOK MANIPULACIJA ČESTO REZULTIRA PRISILNIM POPUŠTANJE.

Ovim mislima mogao bih dodati da su “dobitak” ili “pobjeda” za  manipulatora privremeni, a cijena je previsoka. Ova prljava, šuplja pobjeda svakako uništava odnos i vrlo vjerovatno znači da ste zaključili prvu i posljednju prodaju sa tim kupcem.

Možda ćete time porasti u očima vašeg menadžera prodaje, možda će lijepo izgledati vaš izvještaj i privremeno vam donijeti financijsku nagradu, ali definitivno čini kratak spoj kod vašeg pomaka prema vrhu i to je samo – DESTRUKTIVAN PRISTUP VAŠOJ KARIJERI.

Preuzmite e-knjigu: AUTORESPONDER – ALAT KOJI RADI ZA VAS I DOK SPAVATE

refik-hrvic Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

〉〉 Facebook
〉〉 Twitter
〉〉 Google+
〉〉 YouTube