Antoni de Melo

Antoni de Melo rođen je 1931. godine u Bombaju (Indija). Prvobitno teolog i psihoterapeut, na kraju je postao duhovni učitelj. Umro je 1987. god. u Njujorku. Čitavog života se trudio da otvori oči ljudima, kako bi postali svjesni sebe i vrijednosti postojanja.

Njegova životna filozofija bila je putokaz ka buđenju duha i novom životu da bismo najzad vidjeli jasno, pogledom koji nije zamagljen strahom i željom, i da hrabro živimo sada i ovdje, proživljavajući svaki novi trenutak svježinom djeteta.

Njegov duhovni uvid i temeljito razumijevanje čovječnosti se dobro ogleda u njegovim učenjima. Ta dubina razumijevanja mu je donijela priznanja širom svijeta.  Služio je kao direktor Sadhana Instituta za pastoral Savjetovanje u Poona, Indiji, do svoje smrti 1987. godine.

On je čvrsto vjerovao da su većina ljudi uspavani (usnuli, neprobuđeni). Oni se trebaju probuditi i saznati šta je unutar i izvan njih. Prema njegovim riječima, ljudska bića bi trebala biti dobro upoznata s njihovim osjećajima, osjetilima, mislima, i što je najvažnije, njihovim umom. Organizovao je brojne radionice, kojima su prisustvovale hiljade ljudi. Smatrali su ga za jednog od najboljih javnih govornika.

Autor je brojnih knjiga kao što su: BUĐENJE, DAMARI, JEDNOMINUTNA BESMISLICA, MEDITACIJE LJUBAVI, NOVI DAN, PUT K BOGU, SVJESNOST…

Teme koje je obradio u svojim knjigama, uključujući kršćanske duhovnosti, Budističke prispodobe, hinduističke vježbe disanja i psihološki uvid o životu.


KO SI TI?

Jedna žena je pala u komu i najednom kao da se našla pred božjim sudom.

“Ko si ti?” upitao je Glas.

“Ja sam gradonačelnikova žena.”

“Ne pitam čija si žena, već ko si ti.”

“Ja sam majka četvoro djece.”

“Ne pitam čija si majka, već ko si ti.”

“Ja sam učiteljica u školi.”

“Ne pitam šta radiš, već ko si ti.”

I sve tako. Šta god bi rekla, nikako da kaže pravi odgovor.

“Ko si?”

“Hrišćanka.”

“Ne pitam koje si vjere već ko si.”

“Ja sam ona što je uvijek išla u crkvu i pomagala ubogima i sirotima.”

“Nisam pitao kakva si bila, već ko si.”

Na kraju, pošto nije znala da odgovori, vraćena je nazad. Kada je ozdravila, riješila je da otkrije ko je i sve se promijenilo.

* Tvoja dužnost je postojanje. Ne da budeš neko, niti da budeš niko, jer se za to kači pohlepa i ambicija. Nemoj biti ovaj ili onaj, jer tako postaješ uslovljen, treba samo da postojiš i to je sve.

  • Antoni De Melo

Preuzmite e-knjigu: AUTORESPONDER – ALAT KOJI RADI ZA VAS I DOK SPAVATE

Pretplatite-se

PRETPLATITE SE NA E-BILTEN

100% BESPLATNO

Primajte direktno u vaš sandučić elektronske pošte korisne, pozitivne, edukativne, motivacione materijale koji mogu obogatiti vaš lični i profesionalni život.

Popunite navedena polja ispod i kliknite na dugme 
DA, ŽELIM SE PRETPLATITI
  • Vaši podaci su sigurni 100%
  • Sa e-mail liste se možete odjaviti u svakom trenutku
  • No Spam

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

➤ Pratite objave na Telegramu