PITANJA I ODGOVORI

1. ŠTA JE E-MAIL MARKETING?

E-mail marketing je oblik direktnog marketinga koji koristi e-mail adresu kao sredstvo komunikacije između davaoca usluge (nekog fizičkog ili pravnog lica) i korisnika njihovih usluga/proizvoda.

Jednostavnije rečeno, svaka e-mail poruka koju neka kompanija ili fizičko lice pošalje svom trenutnom ili potencijalnom kupcu sa promotivnim ili informativnim sadržajem, može se označiti kao e-mail marketing.

Kako je upotreba e-mail-a široko rasprostranjena i dostupna svima, e-mail adresa, kao glavni faktor e-mail marketinga, predstavlja idealno rješenje za promociju. 

Naravno, jedna od najvećih prednosti e-mail marketinga je mali financijski budžet potreban za pokretanje jedne e-mail marketing kampanje, pogotovo ako se on uporedi sa tradicionalnim oblicima i vrstama reklamiranja.

E-mail marketing je idealan za pojedince i firme koje:

 • imaju svoj proizvod ili uslugu,

 • žele da informativno obevještavaju svoje korisnike,

 • žele da održavaju stalan kontakt sa svojim kupcima,

 • žele da promovišu nove proizvode, usluge, akcije, ponude,

 • žele da pronalaze nove kupce,

 • žele da grade svoj brend…

Ovdje su navedeni neki od razloga zbog kojih trebate koristiti e-mail marketing u vašem poslovanju.

2. ŠTA JE REKLAMNA KAMPANJA?

Reklamna kampanja predstavlja skup e-mail poruka ili letersa (engl. Letters) putem kojih gradite povjerenje sa vašim pretplatnicima, reklamirate ili prodajete određeni proizvod ili uslugu.

Primjeri:

1. Ukoliko prodajete elektronske knjige, tada naziv vaše kampanje može biti jednostavno E-KNJIGE, u ovu reklamnu kampanju možete ubaciti neograničen broj letersa u kojima ćete vašim pretplatnicima preporučivati da kupe e-knjige koje prodajete.

*****

2. Ukoliko prodajete proizvode za gubitak tjelesne težine, tada možete kreirati kampanju koja može da se zove SMRŠAJTE LAKO, u ovu reklamnu kampanju ubacujete leterse u kojima ćete objasniti prednosti tih proizvoda, način korištenja, cijenu, itd.

3. ŠTA SU REKLAMNE PRODAJNE PORUKE – LETERSI?

Letersi (engl. Letters) su, u stvari, e-mail poruke koje kreirate i ubacujete u vaše reklamne kampanje a kasnije ih autoresponder automatski šalje vašim pretplatnicima ili subskrajberima (engl. Subscribers) u vremenskim intervalima koje vi odredite.

Putem letersa vi gradite povjerenje sa vašim pretplatnicima, šaljete im vrijedne materijale, promovišete i prodajete određene proizvode ili usluge, u zavisnosti od toga šta je cilj vaše kampanje.

U jednu reklamnu kampanju vi možete ubaciti neograničen broj vaših reklamnih e-mail poruka, odnosno letersa.

4. ŠTA JE PRETPLATNIK?

Pretplatnik (engl. Subscriber) je osoba koja se dobrovoljno upisala na e-mail listu neke vaše reklamne kampanje jer je zanima to što reklamirate ili prodajete.

Na primjer, osoba koju zanimaju e-knjige, upisati će se na e-mail listu vaše reklamne kampanje E-KNJIGE, jer želi više da sazna o knjigama koje nudite. Na ovaj način ta osoba dobrovoljno postaje vaš pretplatnik.

Dok će se druga osoba, koju zanimaju proizvodi za gubitak tjelesne težine, prijaviti na e-mail listu vaše kampanje SMRŠAJTE LAKO, i na taj način će postati vaš pretplatnik, a vi ćete joj onda slati određene e-mail poruke (leterse) u kojima ćete reklamirati tu vrstu proizvoda.

5. KAKO NEKI POSJETILAC VAŠE INTERNET STRANICE POSTAJE VAŠ PRETPLATNIK?

Tako što prilikom posjete vašoj internet stranici, taj posjetilac (ukoliko želi) upisuje svoje ime i e-mail adresu u kontakt formu (engl. Opt-in form) koja se tamo nalazi. Na ovaj način posjetilac vaše stranice automatski postaje vaš pretplatnik i (dobrovoljno) postaje član vaše e-mail liste.

6. ŠTA JE E-MAIL LISTA?

E-mail lista je spisak svih e-mail adresa vaših pretplatnika unutar neke reklamne kampanje. Koliko imate pretplatnika u nekoj reklamnoj kampanji, toliko imate i e-mail adresa.

Jedan pretplatnik = jedna e-mail adresa.

U svakoj reklamnoj kampanji, vi možete imati neograničenu e-mail listu, odnosno neograničen broj pretplatnika. Što ih imate više, to je sve bolje.

7. ŠTA JE KONTAKT FORMA?

Kontakt forma (engl. Opt-in Form, Capture Form) je obrazac na vašoj internet stranici ili blogu u koji posjetioci mogu da upišu svoju e-mail adresu i ime te na taj način se prijave na vašu e-mail listu.

Ovo su dva obavezna podatka, mada neke kontakt forme mogu zahtijevati da se u njih upišu još neki podaci kao što su broj telefona, adresa, puno ime i prezime, itd.

Međutim, najbolje su one kontakt forme koje zahtijevaju da se u njih upišu samo ime i e-mail adresa. Na nekim stranicama postoje i kontakt forme koje zahtijevaju da upišete samo vašu e-mail adresu.

Ako odete na bilo koji ozbiljniji sajt, tamo možete vidjeti postavljene kontakt forme putem kojih se možete upisati na e-mail listu vlasnika stranice te na taj način dobijati od njega neke korisne informacije.

8. ŠTA JE LENDING STRANICA?

Lending stranica (engl. Landing page, Capture page, Splash page) je internet stranica koja služi sa prikupljanje pretplatnika.

To je posebna reklamna internet stranica koju koristite da biste na što brži i što atraktivniji način motivisali posjetioce te stranice da preduzmu akciju, upišu se na vašu e-mail listu i postanu vaši pretplatnici.

Osnovni cilj Lending stranica je da se posjetioci upišu na vašu e-mail listu. Ova stranica ne mora sadržavati nikakve vaše lične podatke. U prvom planu treba da bude rješenje nekog problema kojeg posjetioci vaše Landing stranice imaju.

Vi im na toj stranici nudite rješenje tog njihovog problema, odnosno, nudite im rješenje njihove potrebe i pozivate ih na akciju. Zato Lending stranica na sebi mora imati Opt-in formu putem koje će se posjetioci upisati na vašu e-mail listu.

9. ŠTA JE LID MAGNET?

Lid magnet (engl. Lead magnet) je neka vrijednost (poklon) koju nudite svima onima koji se upišu na vašu e-mail listu putem kontakt obrazca. Na ovaj način, kao što magnet privlači metal, tako i vi privlačite nove pretplatnike i proširujete vašu e-mail listu.

S obzirom da ne postoji nešto za ništa, vi prvo trebate vašim posjetiocima ponuditi nešto besplatno u zamjenu za njihovu e-mail adresu.

Lid magnet može biti neka besplatna e-knjiga, infografik, video, spisak nekih internet alata, spisak savjeta, itd. U svakom slučaju lid magnet može biti bilo koja vrijednost koju ćete ponuditi posjetiocima vaše internet stranice ili bloga u zamjenu za njihovu e-mail adresu.

10. KOLIKO REKLAMNIH KAMPANJA MOGU IMATI U TRAFFIC WAVE AUTORESPONDERU?

Vaš Traffic Wave autoresponder vam omogućava da imate neograničen broj reklamnih kampanja. Bez obzira da li upravljate jednom ili stotinama reklamnih kampanja, cijena uvijek ostaje ista – 17.95 dolara mjesečno što je približno 30,00 KM/15,00 eura mjesečno, odnosno vaš TW autoresponder možete imati po cijeni od približno 1,00 KM/0,50 eura dnevno.

Što znači da po cijeni jedne obične produžene kahve/kafe/kave dnevno svako sebi može priuštiti ovaj alat. Trenutno u BiH jedna kutija najjeftinijih cigareta košta otprilike 1,60 eura.

Tako da jedan pušač, samo ako smanji potrošnju cigareta za jednu trećinu mjesečno, može taj novac pametno iskoristiti i priuštiti sebi više zdravlja a u isto vrijeme i ovaj fantastičan alat.

Isto tako jedan “ovisnik” o kofeinu, može uštedjeti novac za TW autoresponder tako što će piti jednu kahvu/kafu/kavu manje dnevno.

11. KOLIKO MOGU IMATI E-MAIL KONTAKATA U AUTORESPONDERU?

U vašem TrafficWave autoresponderu možete imate neograničen broj e-mail kontakata. Bilo da se radi o 10, 100, 1000, 10 000 ili 100 000 email kontakata. Što više kontakata imate, to bolje za vas.

12. DA LI TREBAM UNIJETI PODATKE O MOJOJ KREDITNOJ KARTICI AKO ŽELIM DA ISPROBAM BESPLATNO AUTORESPONDER U PRVIH 30 DANA (30 Day Free Trial)?

Nije potrebno unositi nikakve podatke o plaćanju ukoliko želite da isprobate TW autoresponder u prvih 30 dana. Ostavite vašu kreditnu karticu u vašem novčaniku.

Sve što je potrebno jeste da prilikom otvaranja naloga unesete tačne kontakt podatke. Kad otvorite nalog, dobićete obavijest na vaš e-mail da je vaš besplatan probni period počeo. U toku ovih 30 dana, u svakom trenutku možete nadograditi vaš TW nalog sa besplatnog na plaćeni i nastaviti koristiti autoresponder za izgradnju vaše liste kontakata i reklamnih kampanja.

13. ZAŠTO JE BOLJE KORISTITI TW AUTORESPONDER NEGO KUPITI NEKI DRUGI PROGRAM KOJI ONDA TREBATE INSTALIRATI NA VAŠ RAČUNAR?

Postoje mnoge prednosti korištenja TW autorespondera u odnosu na kupovanje nekog odvojenog programa i njegove instalacije:

 • Nije potrebno raditi nikakvu instalaciju i podešavanja.

 • Nije potrebno nikakvo znanje programiranja.

 • Pristupite vašem računu sa bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme.

 • Potpuno automatizovan proces prijave i odjave sa vaše e-mail liste.

 • TW autoresponder je uvijek dostupan, 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji.

 • Vaš TW autoresponder nikada neće zastarjeti, tako da nikada neće morati dodatno plaćati njegovu nadogradnju.

14. MOGU LI KORISTITI SVOJE VLASTITE “HTML” DIZAJNIRANE E-MAIL PORUKE (LETTERS-E)?

Naravno. A ukoliko ne znate raditi sa HTML kodovima, onda možete koristiti TW editor koji vam omogućava kreiranje profesionalnih e-mail poruka u samo nekoliko minuta. Također, možete koristiti i već gotove Traffic Wave predloške za kreiranje vaših profesionalnih e-mail poruka (letters-a).

15. KAKO POČETI?

Pridružite se hiljadama drugih kompanija i pojedinaca koji koriste snagu Email Marketinga i TW autorespondera da postignu više, ostvare više prodaja i više profita, za kraće vrijeme.

Počnite u tri koraka:

1. Započnite vaš besplatan probni period od 30 dana

Testirajte TW autoresponder potpuno besplatno u narednih 30 dana.

2. Dodajte formular za prijavu na vašu stranicu

Kod koji se nalazi u vašem autoresponderu kopirate i ubacite na svoju stranicu ili blog. Svi posjetioci vaše stranice ili bloga, koji upišu svoju e-mail adresu, automatski će dobiti e-mail koji ste prethodno spremili u svoj autoresponder.

Oni koji nemaju svoj sajt, ne treba da brinu, jer ovaj autoresponder ima veliki broj gotovih stranica (capture page) u kojima se već nalazi kod. Samo dodate svoj tekst po želji i link sajta je spreman za promociju.

3. Kreirajte vaše e-mail poruke (letters-e)

Jednostavno kreirajte i šaljite neograničen broj reklamnih poruka, biltena, korisnih informacija i materijala… Personalizujte vaše poruke i pratite rezultate. Poruke mogu biti kreirane u HTML kodu ili u jednostavnom tekstualnom formatu.

Isprobajte Traffic Wave autoresponder besplatno u narednih 30 dana.

16. DA LI ĆU DOBITI PODRŠKU I POMOĆ?

Naravno. Traffic Wave tim i podrška su stalno dostupni da odgovore na vaša pitanja i da vam pošalju upute i linkove na kojima se nalaze objašnjenja i treninzi kako biste što bolje iskoristili potencijal ovog programa.

Također i od mene dobijate kompletnu podršku i pomoć.

Dostupni su vam i novi video materijali o tome kako se koristi TW autoresponder.

17. MOGU LI U TW AUTORESPONDER UBACITI SVOJU POSTOJEĆU E-MAIL LISTU KONTAKATA?

Da. Ukoliko imate validnu listu e-mail kontakata, tada ćete tu listu moći ubaciti u vaš TW autoresponder. Da bi TW prihvatio vašu postojeću listu e-mail kontakata, e-mail adrese trebaju biti međusobno razdvojene zarezima.

18. ŠTA AKO NEMAM JOŠ NI JEDNU LISTU SA E-MAIL KONTAKTIMA?

Onda je SADA pravo vrijeme da počnete sa izgradnjom. Postoji nekoliko načina da počnete sa izgradnjom e-mail liste. U TW autoresponderu se nalazi formular ili obrazac za prijavu (engl. Opt-in form) koji možete postaviti na vašu internet stranicu ili blog. U ovaj formular će posjetioci vaše stranice upisivati svoje ime i e-mail adresu.

Ukoliko nemate vašu internet stranicu ili blog, ne brinite, TW već ima gotove stranice za privlačenje pažnje (engl. Capture pages, Landing pages) koje možete koristiti za početak izgradnje vaše liste.

Ovo su samo neki od gotovih šablona TW stranica koje ćete moći koristiti za izgradnju vaše e-mail liste pretplatnika i potencijalnih saradnika.

Svaki put kada neki posjetilac dobrovoljno popuni obrazac za prijavu (bilo putem vaše internet stranice, bloga ili stranice za privlačenje pažnje) njegova e-mail adresa se dodaje na vašu listu kontakata u TW autoresponderu.

Poslije toga, vi toj osobi možete slati vaše e-mail poruke, biltene i razne druge materijale u bilo koje vrijeme iznova i iznova.

19. DA LI MOGU IZNAJMITI ILI KUPITI E-MAIL LISTE KONTAKATA I UBACITI IH U TW AUTORESPONDER?

Takav se način rada nikome ne preporučuje. TW autoresponder se isključivo koristi za izgradnju e-mail liste pretplatnika koji su se dobrovoljno upisali na vašu listu i koji su se složili da od vas dobijaju e-mail poruke, biltene i materijale…

Vi gradite listu pretplatnika koje zanima to što vi radite, preporučujete i prodajete. Samim time vi gradite listu kvalifikovanih e-mail kontakata, a ne listu pretplatnika koje uopšte ne zanima to što radite, promovišete ili prodajete.

Ako kupite e-mail listu kontakata i ubacite je u vaš TW autoresponder, slanje e-mail poruka na te adrese može prouzrokovati optužbe protiv vas zbog slanja neželjene SPAM elektronske pošte, a kao rezultat toga vaš TW nalog može biti trajno zatvoren bez mogućnosti vraćanja novca.

Zato TW autoresponder isključivo koristite da gradite vašu listu e-mail kontakata i pretplatnika koji su dobrovoljno popunili obrazac na vašem sajtu, blogu ili stranici za privlačenje pažnje i koji su time potvrdili da žele da im šaljete vaše e-mali poruke.

Na ovaj način ste zaštićeni i sigurni. Niko vas ne može optužiti za uznemiravanje i slanje SPAM e-pošte, jer se svako dobrovoljno upisao na listu.

Također, svaki član vaše liste može se odjaviti i ispisati sa liste bez ikakvih dodatnih pitanja, jer se na kraju svake poruke, koju dobije od vas, nalazi link za odjavu (engl. Instant Removal).

Primjer napomene koja se nalazi na kraju svake moje poruke. U napomeni sam objasnio kako se pretplatnik može (ako to želi) jednostavno odjaviti sa moje e-mail liste.

Autoresponder napomena

20. KAKO TW ISPLAĆUJE ZARAĐENE PROVIZIJE?

Način na koji će vam TW isplaćivati vašu zaradu zavisi od toga na koji način ste uplatili 17.95 dolara da biste postali TW aktivni član.

 • Ako ste uplatili kreditnom/debitnom karticom provizije će vam biti isplaćivane putem čeka na vašu kućnu adresu.

 • Ako ste uplatili putem Skrill-a, isplata provizija će vam biti isplaćivana na vaš Skrill nalog, odakle kasnije isti novac prebacujete na vaš bankovni račun i karticu.

PREPORUKA:

Ako još nemate Skrill račun, kreirajte ga još danas. Uputstvo možete pronaći na ovom linku.

VISA ELECTRON debitna kartica je kartica koja provjereno radi za uplate/isplate preko interneta. TW je također podržava. Ako nemate karticu, otiđite u vašu banku i napravite Visa Electron debitnu karticu što prije.

21. KAKO MOGU PROMIJENITI NAČIN PLAĆANJA TW AUTORESPONDERA?

Kada uđete u vaš TW nalog onda idite na tab Acct. Admin a zatim kliknite na View/Edit Account Profile, zatim kliknite na dugme Click Here to Change Payment Information. Odaberite željeni način plaćanja i snimite promjene koje ste napravili.

22. TREBAM LI PLATITI POREZ NA TW (INTERNET) ZARADU?

Što se tiče poreza i doprinosa kada su u pitanju online poslovi, ovo je pitanje koje muči mnoge koji tek kreću u internet zaradu. 

Treba li platiti porez na zaradu ostvarenu na internetu (affiliate, mrežni marketing, e-mail marketing)?

Isto tako porezna regulacija čak više zanima one koji su već duže u internet poslovanju i počeli su ostvarivati značajnije zarade. 

Ovdje ću pojasniti poreznu regulaciju na internet zaradu. Međutim, naglašavam da ću objasniti poslovanje kojim se ja lično bavim, i nikako se neću upuštati u neka druga poslovanja jer bi to naravno bilo neozbiljno i površno. 

Ono čime se lično ja bavim je preporuka digitalnih alata i usluga među koje je uključen i autoresponder. 

Prvo što treba razlikovati je virtuelni (digitalni) proizvod (hosting, autoresponder) od materijalnih proizvoda (šamponi, vitamini, kreme, i sl.) jer je i porezna regulacija tada drugačija.

Na primjer, kompanija TW nudi korisnicima svojih usluga da njihov autoresponder preporučuju drugim korisnicima. Svaki korisnik TW autorespondera, zarađuje 6$ svaki put kada neko putem njegove preporuke kupi TW autoresponer.

Na ovu zaradu, kompanija Traffic Wave je dužna platiti porez u skladu sa poreznim zakonom one države u kojoj je sjedište firme. U ovom slučaju to je Amerika.

Traffic Wave saradnik NE MORA platiti porez na tu zaradu. Ta zarada je već oporezovana. U ovom slučaju ne postoji duplo (dvostruko) oporezivanje kao u slučaju nekih fizičkih proizvoda i drugih poslovnih modela.

Najvažnije je da znate gdje firma, čiji ste poslovni partner i čije proizvode ili usluge preporučujete i prodajete, ima svoje sjedište.

Mnogi se plaše jer zaradu na internetu smatraju dodatnim prihodom koji se mora oporezovati. I imaju pravo, samo što previđaju da je ta zarada već oporezovana i da je sve u skladu sa zakonom kada se radi od digitalnim proizvodima.

Kod digitalnih proizvoda kao što je autoresponder, proizvod ne prelazi fizički granicu, ne podliježe carinjenju i sličnim procedurama kao materijalni proizvod koji mora fizički ući u drugu državu. I u slučaju preporuke hostinga vrijedi međunarodni zakon koji kaže da firma mora platiti porez i sva davanja u onoj zemlji gdje ima sjedište.

*****

Ukoliko ovdje niste pronašli odgovore, pošaljite mi vaša pitanja na e-mail adresu: info@refikhrvic.net.

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

→ Facebook
Twitter
→ YouTube