Ravnodušnost je ključ, jednostavno, budi ravnodušan. Ako se nešto pojavi – prihvati to. Unesi sve više i više energije u povjerenje i ljubav – jer energija sumnje i energija povjerenja ista je energija. Ostani ravnodušan prema sumnji. U trenutku ravnodušnosti tvoja saradnja se prekida, ti je više ne hraniš – zato što se kroz pažnju sve hrani.

Ako pokloniš pažnju svojoj sumnji, čak i ako si protiv nje, opasno je, zato što je svaka pažnja hrana. Samo ostani ravnodušan, nemoj biti ni za, ni protiv: ne budi za sumnju, i ne budi protiv sumnje. Tako sada možeš da razumiješ tri riječi.

Prva riječ je “sumnja”, druga riječ je “vjerovanje”, a treća je “povjerenje”, ili “odanost”, što je na Istoku poznato shraddha.

Sumnja je negativan stav prema bilo čemu. Šta god da čuješ, prvo na to gledaš negativno. Bićeš protiv toga i tražićeš razloge i opravdanja koji će podržati tvoje ‘protivljenje’.

Tu je i um vjerovanja. On je sličan sumnjičavom umu, samo što mu je suprotan; nema među njima velike razlike. Takav um posmatra stvari pozitivno i trudi se da pronađe razloge i opravdanja koja će da podrže njegove stavove, kako da ostane “za”.

Um koji sumnja potiskuje vjerovanje, a um koji vjeruje potiskuje sumnju – ali oba su od iste sirovine, njihov kvalitet je isti.

Tu je i treći tip uma, gdje je sumnja jednostavno nestala – a kada sumnja nestane, nestaje i vjera. Odanost nije vjerovanje, to je ljubav. Odanost nije vjerovanje jer nije polovična, ona je potpuna. Odanost nije vjerovanje jer u njoj nema više sumnje, pa kako ćeš onda da vjeruješ? Odanost ne traži nikakvo objašnjenje: nisi protiv, i nisi za.

Odanost je povjerenje, duboko povjerenje, ljubav. Nikakvo objašnjenje za to nećeš moći da daš, jer to je jednostavno tako. I, šta da se radi? Ne stvarajte vjerovanje od odanosti, jednostavno ostanite nezainteresovani i za vjeru i za sumnju, i unesite više energije u ljubav; volite više, volite neuslovljeno.

Nemojte da volite samo mene, zato što to nije moguće: ako volite, volite još više. Kada volite, vi postojite kroz različite načine ljubavi – ne samo prema Majstoru, već i prema svemu što vas okružuje: prema drveću i stijenama, prema nebu i zemlji. Ti, tvoje biće, tvoj pravi kvalitet bića postaće ljubavni fenomen. Tada se javlja povjerenje. I samo se u takvom poverenju može dati poklon kao što je pjesma o Mahamudri.

  • Osho
Opt In Image
ŽELITE LI DOBIJATI E-KNJIGE I DRUGE KORISNE MATERIJALE DIREKTNO U VAŠ INBOKS?
Popunite navedena polja i kliknite na dugme - ŠALJI MI KORISNE MATERIJALE.
  • Vaši podaci su sigurni 100%.
  • Uvijek se možete odjaviti.
  • No Spam.

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

➤ Pratite objave na Telegramu