Kada dođem kući volim u tišini provesti neko vrijeme, bez paljenja televizora ili puštanja glazbe s radija. Jednostavno volim uživati u tišini i svojim mislima.

Na neki način regenerirati se od svih zvukova koji dolaze odasvuda i posvetiti se malo sebi, čuti svoje misli, osjetiti svoje emocije. Primijetiti kako tišina blagotvorno djeluje na moje tijelo, um i dušu.

Naši životi postaju sve užurbaniji i ne primjećujemo kako vrijeme sve brže prolazi. Više ne stignemo niti obratiti pažnju kako smo zasićeni svime i svačime oko nas. Naš mozak više ne može percipirati toliku količinu informacija i događanja što uzrokuje sve veći stres, depresiju, neraspoloženje, negativnost i sve veći broj strahova.

Kao da smo već programirani na zvukove koje čujemo u našem svakodnevnom životu. Više niti ne osvještavamo odakle i od koga oni dolaze. Zvukovi iz televizora, s radija, buke s ulice, gomile ljudi iz susjedstva, javnog prijevoza, ureda, trgovina… Istraživanja pokazuju kako neprekidna i prekomjerna stimulacija možda uzrokuje više štete našem mozgu nego što smo uopće toga svjesni. Ono što možemo učiniti kako bi si pomogli jest upravo tišina, koja ima moć ‘popraviti stvari’ i dovesti naš um u ravnotežu kojoj toliko težimo.

TIŠINA NAM POMAŽE DA SE OSJEĆAMO MIRNIJE I OPUŠTENIJE

Kada idemo na spavanje potreban nam je mir i tišina. To nam omogućava da se osjećamo smirenije – upravo ono što trebamo i tijekom dana. Kada bi mogli izdvojiti jedan ili dva sata tišine tijekom dana, stvorili bi vrlo zdravu naviku, a naše tijelo i um bi nam bili zahvalni na tome. U stanju tišine naš mozak se počinje prilagođavati na mirnije stanje i tada se osjećamo smireno i opušteno. Kako mozak usporava tako se i disanje postepeno smiruje i manje se fokusiramo na stresne događaje. Daleko od zvuka telefona, kompjutera, radija i TV-a bit ćete u kontaktu sa samim sobom, u tišini.

Provodeći dva sata dnevno u tišini vaš mozak će započeti proces oporavka, a vaša memorija će se poboljšati, bit ćete odmorniji, povećat će se i vaša tolerancija na stres. Time će i vaše tijelo biti snažnije i zdravije – kada hranimo mozak ‘zdravom hranom’ on će postati zdraviji, funkcionalniji i usporit će proces starenja.

ODMAKNITE SE OD TEHNOLOGIJE

Dugoročno, pružit ćete si više mira i zadovoljstva. Iako suvremeni način života nameće neprestano korištenje pametnih telefona i ostalih čuda tehnologije o kojima smo svi pomalo ovisni i teško ih je izbjeći, jedan dio dana bi zaista trebalo izdvojiti i provesti ga bez svega toga. Zamislite kako nam je život izgledao nekad, kada svega toga nije bilo. Možete li uopće? Koliko vremena provedete uz svoje tehnološke ljubimce, a da niti ne primijetite kako određeni ritam ponavljate iz dana u dan. Primjerice buđenje s mobitelom u ruci, odlazak na posao uz mobitel i kompjuter, dolazak s posla, gledanje TV-a, provođenje vremena na društvenim mrežama, odlazak na spavanje uz mobitel i onda sljedeće jutro sve iz početka.

Izbacivanje ovih stvari onda kada je to moguće, a to znači barem u slobodnim trenucima, pronaći ćete puno bolje i ljepše načine na koje možete provesti to vrijeme. S obitelji i prijateljima ili sami sa sobom. Zadovoljstvo i ispunjenost dolazi upravo kada odbacimo loše navike i zamijenimo ih boljim. 

TIŠINA PRODUBLJUJE NAŠA ČULA

Dok sjedimo u tišini, zapravo postajemo svjesni onog što nas okružuje na sasvim drugačiji način. Počinjemo primjećivati zvukove koje prije nismo kao što je šum vjetra i lišća, ptice koje su nam sve zvučale isto, dječju igru iz parka, smijeh… Vidjet ćete stvari i ljude drugačije nego prije bez obzira što prolazite svakodnevno kraj njih. Osvijestit ćete ih na jedan sasvim drugačiji način, ali i primijetiti nove iako su oduvijek bile tu.

TIŠINA POBOLJŠAVA PAŽNJU I ČINI NAS ISKRENIJIMA

Ono što dajemo našem umu dok mirno sjedimo je fokus i to dolazi sasvim prirodno. Fokus ne znači da razmišljamo o nečem konkretnom već dozvoljavamo da nam misli lutaju, postajemo svjesni trenutka u kome se nalazimo poput mindfulnessa – svjesne pažnje. Tišina će vam pomoći da poboljšate vašu svjesnost, pažnju i sposobnost koncentracije kroz to sposobnosti pamćenja i učenja.

Dok sjedimo u tišini ne možemo pobjeći od najdubljih misli, no u određenom trenutku osvijestit ćete kako ste otvoreni svemu onome što se nalazi unutar vas, vašim emocijama, mislima, željama, potisnutim tugama i žaljenjima. I kroz cijeli taj proces počet ćete bolje shvaćati i razumjeti sebe, kao i ljude oko vas. Učeći da budete iskreni prema sebi poboljšat ćete komunikaciju sa sobom, ali i sa svima oko sebe. Bolje ćete se nositi sa izazovima u svom životu i rješavat ćete ih na razumniji i mirniji način te lakše dolaziti do rješenja.

Trebamo usporiti i postati svjesniji, a tišina će nas upravo tome i poučiti – da stanemo na tren, osvijestimo i primijetimo gdje se nalazimo, kako se osjećamo, što nam je potrebno i što želimo. Tišina smiruje i opušta naša tijela, um i dušu i uči nas da budemo svjesni svakog trenutka u kome se nalazimo, da ga cijenimo i budemo zahvalni na tome. Ne čekajte neki bolji trenutak da izdvojite vrijeme koje ćete provesti u tišini, krenite već danas.

Opt In Image
PRETPLATITE SE (BESPLATNO) NA E-BILTEN...

...i primajte direktno u vaš sandučić elektronske pošte korisne, pozitivne, edukativne, motivacione materijale koji mogu obogatiti vaš život.

  • Vaši podaci su sigurni 100%
  • Odjaviti se možete u svakom trenutku
  • No Spam

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić


Facebook | Twitter | Instagram | YouTube | Pinterest | LinkedIn

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Čitajte objave bez cenzure ⏎