ZAŠTO TREBATE VODITI VAŠ DNEVNIK?

ZAŠTO TREBATE VODITI VAŠ DNEVNIK?

Ako iskreno želite da postanete uspješni, uticajni i jedinstveni, onda vodite vaš dnevnik – nemojte se oslanjati na vaše pamćenje.

 

Kada čujete nešto vrijedno, zapišite to u vaš dnevnik. Kada otkrijete nešto vrijedno, zapišite to.

 

Ja sam zapisivao bilješke i ideje na komadiće papira, na restoranske salvete, maramice… A najbolji način čuvanja i organizovanja svih tih ideja jeste njihovo zapisivanje u dnevnik.

 

Zbog toga sam počeo kupovati prazne knjige (dnevnike). Neke od njih sam plaćao i po 26 dolara. Ljudi su se čudili zašto plaćam praznu knjigu 26 dolara. 

 

A ja sam to radio kako bih sebe motivisao da pronađem neku ideju koja će vrijediti puno više od tih 26 dolara i koju ću zapisati u taj dnevnik. Ako ikada budete imali priliku da čitate neki od mojih dnevnika, neće vam trebati puno vremena da shvatite da se u njemu nalaze puno vrijednije ideje nego što je cijena od 26 dolara koju sam platio za prazan dnevnik.

 

Ovo su tri najvažnije stvari (blaga) koje možete ostaviti iza sebe budućim generacijama:

 

1. Vaše fotografije


Napravite puno vaših fotografija. Nemojte biti lijeni kada treba slikati i trajno zabilježiti neki vaš događaj.

 

Koliko je potrebno vremena da se snimi jedna fotografija?
Djelić sekunde.

 

Koliko treba vremena da se zauvijek propusti i ne zabilježi neki važan događaj?
Djelić sekunde.

 

Zato ne propustite priliku da napravite što više fotografija. Kada vas više ne bude, vaše fotografije će svjedočiti da ste nekada bili ovdje.

 

2. Vaša biblioteka


To je vaša zbirka knjiga koja vas je podučavala i pomagala vam da branite vaše ideale. Ona vam je pomogla da razvijete vašu životnu filozofiju.

Ona vam je pomogla da postanete znažni, zdravi i jednistveni.

 

Knjige vaše lične biblioteke koje su vas uputile, hranile vaš um i dušu – jedne su od najvećih darova koje možete ostaviti generacijama koje dolaze poslije vas.

 

3. Vaši dnevnici

Ovdje se nalaze ideje koje ste pažljivo prikupljali i sačuvali od zaborava. 

 

Od svega navedenog, vođenje dnevnika jedan je od najvećih pokazatelja da ste ozbiljan učenik.

 

Snimanje fotografija – to je jednostavno. Kupovina knjiga u knjižari – to je poprilično jednostavno. Ali je puno zahtjevnije voditi vlastiti dnevnik i na taj način biti student vlastitog života, vlastite budućnosti, vlastite sudbine.

 

Izdvojite vrijeme za pisanje bilješki i vođenje dnevnika. Sigurno će vam biti drago što ste to uradili. To će biti izuzetno blago koje ostavljate iza sebe i izuzetno blago u kojem možete uživati danas!

  

 

Opt In Image
PRETPLATITE SE NA E-BILTEN OVOG SAJTA...

...i primajte direktno u vaš sandučić elektronske pošte korisne, pozitivne, edukativne, motivacione materijale koji mogu obogatiti vaš lični i profesionalni život.

  • Vaši podaci su sigurni 100%.
  • Uvijek se možete odjaviti.

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

Podijelite:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: