VJEŠTINA KOJA OTKLJUČAVA VRATA USPJEHA

Vještina

Sposobnost zacrtavanja ciljeva i osmišljavanja plana za njihovo ostvarenje predstavlja vještinu koja otključava vrata uspjeha.

Razvijanje ove vještine će vam osigurati uspjeh prije nego bilo koje drugo umijeće kojem ste ikada pribjegavali.

Tokom dvadeset pet godina proučavanja i stjecanja iskustava, došao sam do zaključka da postoji jedna jedina jednadžba, a to je: uspjeh jednako ciljevi, a sve ostalo su komentari.

Intenzivna usmjerenost ka ciljevima je osnovna karakteristika ljudi koji su ostvarili velike uspjehe, u svakoj studiji, na svakom polju.

Ne postoji mogućnost da shvatite čak i najmanji dio vlastitog potencijala sve dok ne budete naučili da svoje ciljeve postavljate i ostvarujete na jedan toliko prirodan i spontan način kao što ujutro perete zube ili češljate svoju kosu.

CILJEVI KAO GORIVO

Ciljevi su gorivo pomoću kojeg idete ka uspjehu. Osoba bez ciljeva je poput broda bez kormilara, koji pluta besciljno i kojem neprestano prijeti opasnost od toga da ne završi putovanje razbivši se o stijene.

Osoba sa ciljevima je nalik brodu sa kormilarom kojim upravlja kapetan sa mapom, kompasom i odredištem, ploveći direktno i pravo prema luci koju je sam odredio.

Tomas Karlajl je napisao:

“Čovjek slabe volje ide i naprijed i nazad, ne napredujući čak ni na najravnijem putu, dok osoba snažne volje čvrsto ide naprijed bez obzira na to koliko je težak put kojim ide’’.

Ljudska bića, vi i ja, jesmo bića koja su orijentisana ka ciljevima. Teološko objašnjenje našeg rada sastoji se u tome što nas pokreću svrhe, ciljevi koje želimo ostvariti kao i određeni društveni status.

Naš mentalni sklop je stvoren da bi napredovao i uspješno ostvarivao cilj za ciljem, i to tako da u stvari nikada ni ne postanemo sretni u pravom smislu te riječi, sve dok se ne približimo ka tome da ostvarimo i zaista ostvarimo nešto što je vrlo značajno za nas.

Vaš mozak u sebi sadrži mehanizam traganja za ciljem, koji vas vremenom nepogrešivo vodi i usmjerava prema tome da ostvarite sve ono čemu stremite.

Ova kibernetička sposobnost nalik je sistemu za navođenje projektila, ona vas neprekidno vodi na putu do cilja i automatski korigira pravac vašeg kretanja.

Upravo zbog ovog mehanizma koji postoji u vašem mozgu, postižete doslovno svaki cilj koji sebi postavite, sve dotle dok je cilj jasno definisan, a vi dovoljno uporni.

Proces postizanja ciljeva je gotovo automatski. A upravo na prvom mjestu, zacrtavanje ciljeva izgleda pričinjava najveći problem većini ljudi. Opšte poznata istina je da svako od nas postiže ciljeve koje postavi ispred sebe.

Vi ste tu gdje jeste i to što jeste zbog toga što ste vi tako odlučili.

Vaše misli, vaši postupci i vaše ponašanje su oni elementi koji su vas postavili u trenutnu životnu situaciju, i oni nisu ni mogli dovesti vas ni u jedan drugi položaj, ako samo dobro razmislite o tome.

VAŠ TELEVIZOR MOŽE DA VAS OBOGATI-Brajan-TrejsiAko je vaš cilj da jedan dio dana provedete na poslu, da biste se potom vratili kući i gledali TV, to ćete i postići.

Ako je vaš cilj biti u dobroj fizičkoj kondiciji, da pucate od zdravlja i poživite dugo, onda ćete to i postići.

Ako je vaš cilj biti financijski neovisni ili čak bogati, ako je to uistinu vaš cilj, onda ne postoji ništa što vas može spriječiti u tome da to i postignete, prije ili kasnije.

Jedino ograničenje je vaša želja.

Opt In Image
PREUZMITE E-KNJIGU: VODIČ KROZ SCNET BIZNIS
Saznajte više o mogućnostima SCnet Biznisa. Unesite Vaše podatke ispod i kliknite na dugme - POŠALJI MI E-KNJIGU.
  • Poštujem vašu privatnost,
  • Vaši podaci su sigurni 100%,
  • Odjaviti se možete u svakom trenutku.

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.