STRAŠILO

Halil Džubran ima jednu veoma lijepu priču. 

Farmeri iz sela su, da bi zaštitili svoje usjeve, napravili lažnog čovjeka, strašilo. To je samo jedan štap pričvršćen za drugi; skoro da liči na krst. Na te štapove su stavili nešto odjeće, i možda neki glineni sud namjesto glave. To je dovoljno da se ptice i životinje uplaše da neko možda tamo stoji.

Odjeća i dvije ruke čine da misle da ih neko posmatra. Životinjama je to dovoljno; držaće se podalje od farme.

Džubran je zatim rekao:

Jednom sam se obratio takvom strašilu. ‘Ja razumijem farmera koji te je napravio – potreban si mu. Mogu da razumijem i jadne životinje – nisu baš toliko inteligentne da vide da si lažnjak.

Ali po kiši, po suncu, tokom vrelih ljeta i hladnih zima, ti i dalje stojiš ovdje. Zašto?’

A strašilo je odgovorilo:

‘Ti ne znaš moju radost. Mene toliko raduje što plašim te životinje da je to vrijedno stajanja na kiši, na suncu, da je vrijedno patnje zbog velike vrućine, hladnoće i svega ostalog.

Ja plašim na hiljade životinja! Ja znam da sam lažnjak, da u meni nema ničega, ali me to ne zanima. Meni pričinjava radost da plašim druge.’”

Želim da vas pitam sad: Želite li da budete kao ovaj lažni čovjek – unutra da nema ničega, da nekoga plašite, nekoga da činite srećnim, nekoga da ponižavate, nekoga da tjerate da vas poštuje? 

Da li vi živite samo zbog drugih? Hoćete li ikada pogledati unutra? Ima li nekoga u kući ili ne? Da li vas zanima da pronađete gospodara kuće?

Gospodar je tu – možda spava, ali ga možete probuditi. I kada jednom probudite gospodara u sebi, vaš život će biti ispunjen novim bojama, novom dugom, novim cvijećem, novom muzikom, novom igrom.

Postaćete živi prvi put.

(Osho – Zdrav emotivni život)

Opt In Image
PRETPLATITE SE NA E-BILTEN...

...i primajte direktno u vaš sandučić elektronske pošte korisne, pozitivne, edukativne, motivacione materijale koji mogu obogatiti vaš lični i profesionalni život.

  • Vaši podaci su sigurni 100%
  • Odjaviti se možete u svakom trenutku
  • No Spam

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić


Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | Pinterest | LinkedIn

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.