STRAH OD KRITIKE – NAJVEĆI ZATVOR U KOME LJUDI ŽIVE

Strah-od-kritikeNiko ne može tačno utvrditi kako je čovjek kreirao ovaj  strah, no jedno je sigurno – posjeduje ga u prilično razvijenom obliku.

Lično sam ovaj osnovni strah od kritike sklon pridružiti onom dijelu čovjekove urođene prirode koja ga potiče ne samo oduzeti bližnjem njegovu imovinu, već i opravdati svoj postupak kritizirajući karakter svojega bližnjega.

Opšte je poznato da lopov kritizira onoga od kojega krade – političari nastoje steći položaje, ali ne tako što će iskazati svoje vrline i sposobnosti, već tako što će nastojati obezvrijediti suparnike.

Domišljati proizvođači odjeće spremno su unovčili taj strah od kritike, prokletstvo čovječanstva. Stilovi odjeće mijenjaju se iz sezone u sezonu.

Tko ih određuje?

Ne kupac odjeće, već proizvođač.

Zašto tako često mijenja stilove?

Odgovor je očit.

Mijenja ih da bi prodao više odjeće.

Proizvođači automobila iz istog razloga svake sezone mijenjaju svoje modele. Nitko ne želi voziti automobil koji nije u skladu s najnovijim stilom. Opisao sam načine ljudskog ponašanja pod uticajem straha od kritike vezane za male i nevažne stvari.

Razmotrimo sada kako se ljudsko ponašanje mijenja kada taj strah utiče na važnija područja ljudskog života. Uzmimo za primjer bilo kojeg čovjeka koji je dosegnuo dob mentalne zrelosti (u prosjeku je to dob između 35. i 40. godine). Kad bismo mogli čitati njegove skrivene misli, otkrili bismo odlučno nevjerovanje u većinu bajki koje su nam dogmatičari pričali unatrag nekoliko desetljeća.

Zbog čega prosječan čovjek, čak i u današnje doba prosvjećenosti, zazire od poricanja svojeg vjerovanja u bajke?

Odgovor glasi: zbog straha od kritike.

Muškarci i žene spaljivani su na lomači radi svoje hrabrosti da izraze nevjerovanje u duhove. Nije ni čudo da smo razvili svijest zbog koje se plašimo kritike. Ne tako davno, kritika je sa sobom nosila teške kazne što je još uvijek slučaj u nekim zemljama.

Strah od kritike čovjeka lišava poduzetnosti, uništava njegovu sposobnost maštanja, ograničava njegovu osobnost, razara samopouzdanje i nanosi mu štetu na stotine drugih načina.

Roditelji svojoj djeci kritikama često nanose nepopravljivu štetu.

Mojeg prijatelja iz djetinjstva majka je običavala svakodnevno kažnjavati batinama, a taj bi posao uvijek dovršila riječima:

“Završit ćeš u zatvoru i prije nego što navršiš dvadeset godina.”

U sedamnaestoj godini smješten je u popravni dom.

Kritika svi možemo dobiti napretek. Svatko posjeduje veliku zalihu koju nudi besplatno i bez obzira na potražnju. Čovjekovi najbliži srodnici često su potom pitanju i najveći grješnici.

Svakog roditelja koji neopravdanom kritikom u um djeteta pokušava usaditi kompleks manje vrijednosti, trebalo bi smatrati zločincem, jer taj je čin u svojoj suštini zločin najgore vrste.

Poslodavci koji razumiju ljudsku prirodu, najbolje rezultate ne postižu kritikom, već konstruktivnim prijedlozima.

Roditelji sa svojom djecom mogu postići iste rezultate. Kritika će u ljudsko srce usaditi strah ili gnjev, a nipošto ljubav i privrženost.


Preuzmite e-knjigu 40 PRAVILA LJUBAVI INSPIRISANA RUMIJEM

Da biste preuzeli e-knjigu, potrebno je da uradite ovaj jedan mali zadatak.

Posjetite moj fejsbuk profil i ispod ove objave ostavite komentar – Pošalji mi lozinku.

Refik-Hrvić-objava

Nakon vašeg komentara ja ću vam poslati lozinku na vaš fejsbuk mesendžer. Tada samo opet dođite na ovu stranicu, unesite lozinku u predviđeno polje ispod i link, sa kojeg možete preuzeti e-knjigu, će biti otključan.

[content_protector password=”rumi”]Preuzmite e-knjigu 40 PRAVILA LJUBAVI INSPIRISANA RUMIJEM.[/content_protector]

refik-hrvic Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

〉〉 Facebook
〉〉 Twitter
〉〉 Google+
〉〉 YouTube

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.