ŠEMATSKI PLAN USPJEHA ARNOLDA ŠVARCENEGERA


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/refikhrv/public_html/wp-content/plugins/count-per-day/counter-core.php on line 44

Arnold Alois Schwarzenegger (rođen 30. jula 1947. godine) je austrijsko-američki glumac, političar, biznismen, investitor i bivši profesionalni bodibilder. Schwarzenegger je bio 38. guverner Kalifornije od 2003. do 2011. godine.

Schwarzenegger je počeo trenirati sa utezima u dobi od 15 godina. Osvojio je titulu Mr. Universe sa 20 godina i sedam puta je osvajao titulu Mr. Olympia.

Schwarzenegger je bio prisutan dugo u bodibildingu i napisao je mnoge knjige i članke o tom sportu. Schwarzenegger je stekao svjetsku slavu kao ikona holivudskog akcionog filma. Schwarzenegger je napravio proboj sa epskim filmom iz 1982. Konan Barbarin, koji je bio hit na kino blagajnama, a rezultirao je i nastavkom Konan razarač.

Pojavio se u naučno-fantastičnom trileru Jamesa Camerona iz 1984. Terminator, koji je doživio veliki kritički i financijski uspjeh.

Schwarzenegger je naknadno reprizirao lik Terminatora u nastavcima: Terminator 2: Sudnji dan (1991), Terminator 3: Pobuna mašina (2013) i Terminator Genisys (2015).

Također se pojavio u velikom broju uspješnih filmova, kao što su: Komandos (1985), Trkač (1987), Predator (1987), Blizanci (1988), Totalni opoziv (1990), Policajac iz vrtića (1990) i Istinite laži (1994).

Imao je nadimak “austrijski hrast” i “štajerski hrast” u danima bodibildinga, “Arni” tokom svoje glumačke karijere” i odnedavno “Governator” (izvedenica od riječi “guverner” i “terminator” – jedna od njegovih najpoznatijih uloga).

Kao republikanac, bio je prvi put izabran 7. oktobra 2003. godine za vrijeme opoziva izbora tadašnjeg guvernera Graya Davisa. Schwarzenegger je položio zakletvu 17. novembra 2003. godine i završio je ostatak Davisovog mandata. Schwarzenegger je zatim ponovo izabran 7. novembra 2006. godine, pobijedivši demokratu Phila Angelidesa.

Schwarzenegger je položio zakletvu za svoj drugi mandat 5. januara 2007. godine. 2011. godine Schwarzenegger je završio svoj drugi mandat kao guverner, i najavio da se rastavlja sa Mariom Shriver, sa kojom je bio u braku 25 godine. Ona je član uticajne porodice Kennedy, odnosno nećakinja pokojnog američkog predsjednika demokrate Johna F. Kennedyja. 

ŠEMATSKI PLAN USPJEHA ARNOLDA ŠVARCENEGERA

PREUZMITE OVE E-KNJIGE

refik-hrvic Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

〉〉 Facebook
〉〉 Twitter
〉〉 Google+
〉〉 YouTube

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.