SEM VOLTON – PRONAĐI SVOJU STRAST

”Mislim da sam savladao svaki moj lični nedostatak svojom strašću koju sam unosio u svoj posao. Ne znam da li ste rođeni sa ovakvom vrstom strasti ili to svi učimo. Znam samo da nam je to neophodno.”

Najveći trgovinski lanac maloprodaja na svijetu ”Walmart” je nastao kao ideja jednog skromnog farmera iz Oklahome. Mlađe godine proveo je na farmi svojih roditelja, a onda se preselio u Missouri kada je njegov otac odlučio da postane procjenitelj rizika u poljoprivredi. Uprkos velikoj ekonomskoj krizi školovao se na univerzitetu svojim novcem koji je zaradio kao spasilac, konobar i raznosač novina.

Nakon Drugog svjetskog rata, odlučio je da otvori svoju prodavnicu mješovite robe. Štedio je svoj novac dok je bio u vojsci, a morao je da pozajmi novac i od svog očuha. Kupio je franšizu, prodavnicu ”Ben Franklin” u gradiću Newport. U manje od dvije decenije, radeći sa svojim mlađim bratom došao je do svojih 15 prodavnica ”Ben Franklin”.

Snabdijevao je mušterije sa širokim spektrom roba po niskim cijenama i održavao je niske cijene tako što je kupovao u velikim količina direktno od velikoprodaja. Ali frustracija zbog nerazumijevanja glavnog menadžmenta, zbog ignorisanja njegove ideje da se prošire u ruralnim sredinama, natjeralo ga je izađe iz tog biznisa. Smatrali su da je nemoguće imati najniže cijene i pružiti najkvalitetniju uslugu.

”Kapital nije rijetkost, ali vizija jeste”.

”Morao sam sve da napustim i da nakon toliko truda, počnem ispočetka i da to uradim još bolje ovaj put.”, rekao je Sem Volton.

Sa 44. godine, ponovo je krenuo u biznis, ali ovoga puta je naučio svoje lekcije. Otvorio je svoju prvu prodavnicu ”Walton’s Five & Dime”. Ta prodavnica, poput drugih, donosila mu je lijep profit i polako je počeo da proširuje svoju franšizu preko cijele zemlje, da bi dostigli status najvećeg svjetskog lanca maloprodaje u 1991. godini.

Umro je 1992. godine, a danas procjenjuju da bi njegovo bogatstvo bilo dva puta veće od bogatstva Bil Gejtsa, kada bi bio živ.

”Postoji samo jedan šef – to je vaš klijent. I on može otpustiti sve od predsjednika kompanije do čistačice, i to jednostavno, time što će potrošiti novac kod nekog drugog.”

Danas ”Walmart” ima preko 11.000 prodavnica u preko 28 zemalja. Prema Fortune listi u 2014. godini, ”Walmart” je najveća kompanija u svijetu po prihodima i najveći privatni poslodavac sa 2.2 miliona zaposlenih ljudi.

POUKA:

  • Pronađi svoju strast. Vjeruj u svoj posao više nego što će bilo ko drugi.
  • Posveti se, uradi sve što je potrebno.
  • Budi vizionar, gledaj širu sliku.
  • Visoki ciljevi su ključ svega.
  • Motiviši druge, jer bez drugih nećeš toliko daleko stići.
  • Kada ljudi vjeruju u sebe, mogu ostvariti najnevjerovatnije snove.
  • Poštuj svačije mišljenje, posebno ako može da doprinese tvom uspjehu.
  • Ako svi idu istim putem, verovatno treba da ideš suprotnim pravcem.
  • Ako pratite masu, vjerovatno nećete daleko stići.
  • Volite to što radite, to je jedini način da budete najbolji u tome.

Preuzmite e-knjigu: AUTORESPONDER – ALAT KOJI RADI ZA VAS I DOK SPAVATE

refik-hrvic Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić

〉〉 Facebook
〉〉 Twitter
〉〉 Google+
〉〉 YouTube

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.