PRAVILA KOD POSTAVLJANJA CILJEVA

Pravila-kod-postavljanja-ciljeva

Postoji nekoliko važnih pravila koja obavezno prate efikasno zacrtavanje ciljeva.

Prvo, vaši ciljevi moraju biti u skladu jedan sa drugim. 

Ne možete imati cilj da budete uspješni na financijskom planu, ili da postižete uspjeh u okviru vlastitog biznisa, i da u isto vrijeme imate cilj da pola dana provedete na tečaju golfa ili na plaži.

Vaši ciljevi moraju podržavati jedni druge i da se međusobno
potiču.

Drugo, vaši ciljevi moraju biti izazovni. Oni vas moraju izazvati u tom pogledu da uložite dodatni napor, ali da vas pritom ne opterete previše.

Kada u početku postavljate ciljeve, vjerovatnoća da ih ostvarite se povećava za otprilike pedeset posto. Ovaj stepen vjerovatnoće je idealan za motivaciju, a ipak nije toliko težak da bi vas lako obeshrabrio.

Treće, trebalo bi imati i dodirljive i nedodirljive ciljeve, i kvantitativne i kvalitativne. Trebalo bi imati konkretne ciljeve koje možete objektivno procijeniti i ocijeniti. U isto vrijeme, morate imati i kvalitativne ciljeve, koji se tiču vašeg unutrašnjeg života i odnosa sa drugima. Možete imati kvantitativan cilj da steknete veću kuću za svoju obitelj.

Vaš kvalitativan cilj mogao bi se sastojati u tome da prema svojoj obitelji postanete strpljiviji i da joj pokažete više ljubavi. Ova dva cilja se lijepo uklapaju jedan sa drugim.

Oni održavaju balans između unutrašnjeg i vanjskog.

Četvrto, potrebno je imati i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Treba imati ciljeve za današnji dan i ciljeve za pet, deset i dvadeset godina od tog trenutka pa ubuduće.

Idealan kratkoročni cilj za posao, karijeru i osobno planiranje je otprilike devedeset dana. Idealan dugotrajni period za iste te ciljeve je dvije do tri godine. Rasponi ovih vremenskih perioda izgledaju idealno za kontinuiranu motivaciju.

Najbolja glavna svrha ili osnovni cilj je onaj koji je kvantitativan, izazovan i osmišljen tako da je za njegovo ostvarenje potrebno dvije ili tri godine. Potom ga možete podijeliti na segmente od devedeset dana, i potom podijeliti na mjesečne, tjedne i dnevne pod-ciljeve sa mjernim referentnim tačkama koje će vam omogućiti da ocijenite svoj napredak.

****

Idealno osmišljen život je osmišljen, svrsishodan, pozitivan i organiziran tako da se vi svakog dana, u svakom trenutku krećete ka ostvarenju ciljeva koji su vam važni. Uvijek znate šta radite i zašto. Stalno imate osjećaj da napredujete. I veći dio vremena se osjećate kao pobjednik.

 

Opt In Image
PREUZMITE E-KNJIGU: VODIČ KROZ SCNET BIZNIS
Saznajte više o mogućnostima SCnet Biznisa. Unesite Vaše podatke ispod i kliknite na dugme - POŠALJI MI E-KNJIGU.
  • Poštujem vašu privatnost,
  • Vaši podaci su sigurni 100%,
  • Odjaviti se možete u svakom trenutku.

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.