POSTAJETE ONO U ŠTA VJERUJETE

Jedan je beduin vodio karavanu deva. Svake večeri skidao bi devama teret i vezao ih za klinove zabijene u zemlju. Jedan kraj užeta vezao bi za devinu njušku, a drugi za klin. 

Nakon toga mirno je spavao.

Jedne je večeri počeo vezivati deve kad je ustanovio da mu nedostaje klin i konopac za jednu.

Postavio je devu na njeno mjesto, a zatim napravio pokrete rukama kao da joj vezuje konopac za njušku. Uzeo je čekić i udarao po zemlji kao da zabija klin, a na kraju napravio pokrete kao da konopac veže za klin.

I šta se dogodilo?

Deva se cijelu noć nije pomakla. Sljedeće jutro karavana se spremala da krene. Svaku je devu odvezao osim one koja i nije bila vezana. Sve su se deve podigle i krenule, osim te nevezane.

Čovjek pomisli na najgore. Tada se sjeti da je sinoć i nju “zavezao”. Priđe joj i malo povuče za njušku kao da odvezuje konopac. Zatim se sagne i čekićem izbije zamišljeni klin, a potom odmota zamišljeno uže. Istog trenutka deva je ustala, potrčala i pridružila krdu.

Tako i nas, naša uvjerenja, vežu čak jače od bilo kojih konopaca. Vezani smo predrasudama, stereotipovima, iluzijama i deluzijama.

Ono što vjerujete postaje vaša stvarnost kojom činite projekciju na mogućnosti, moguća rješenja i na kraju se reflektiraju i zbrajaju u ishodima vaših poduhvata.

Postajete sami ono što vjerujete i mislite o sebi. Za ono, za šta ste uvjereni, tražite i dokaze koji ponovo podupiru istu priču. 

Druge mogućnosti i ne tražite.


Preuzmite e-knjigu:

AUTORESPONDER – ALAT KOJI RADI ZA VAS I DOK SPAVATE

Preuzmite e-knjigu:

VODIČ KROZ SCNET BIZNIS

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.