NAJPOPULARNIJI INSPIRATIVNI TEKST SVIH VREMENA

NAJPOPULARNIJI INSPIRATIVNI TEKST SVIH VREMENA: Pored sve prljavštine i porušenih snova, ovo je ipak divan svijet.

Desiderata

Američki pisac i advokat Maks Erman (Max Ehrmann, 1872.-1945.) napisao je poemu ”Desiderata” koja ljude širom svijeta vraća na pravi put kada posustanu u životu. 

Svoju je poemu Desideratu (lat. desiderare, željeti) o onome što možemo poželjeti u životu samozatajno napisao još 1927. godine no tekst je, kao i autor, postao poznat tek desetljećima nakon njegove smrti.

Erman ju je 1933. poslao kao Božićnu čestitku svojim prijateljima. Uz Ermanovo dopuštenje, tokom drugog svjetskog rata američki psihijatar Meril More pjesmu je štampao i dijelio kao dio tretmana i psihološke podrške vojnicima, a poslije ju je nastavio dijeliti i klijentima u svojoj privatnoj praksi u Bostonu.

Idi mirno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini. Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govori svoju istinu smireno i jasno i slušaj druge, čak i glupe i neuke, i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu.

Ako upoređuješ sebe sa drugima, možeš postati ogorčen ili ohol,
jer uvijek će biti većih i manjih od tebe. Raduj se svojim dostignućima kao i svojim planovima. Održi entuzijazam za svoj poziv ma koliko on bio skroman, to je pravo blago u promjenjivim vremenima.

Budi obazriv u svojim poslovima, jer svijet je pun prevara. Ali neka ti to ne smeta da vidiš vrlinu koliko god je ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i svuda je život pun heroizma.

Budi ono što jesi. Pogotovo nemoj da glumiš ljubav. A nemoj ni biti ciničan prema ljubavi, jer uprkos svoj ogorčenosti i razočarenjima, ona je vječna kao i trava.

Spokojno prihvati iskustvo godina, skladno napuštajući stvari iz mladosti.
Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali nemoj sam sebe
žalostiti izmišljanjima. Mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti. 

Osim održavanja zdrave discipline, budi blag prema sebi.

Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo da budeš ovdje. I bilo ti jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kao što i treba.

Dakle, budi u miru s Bogom ma kako to zamišljaš, i bez obzira
kakav ti je posao i kakve aspiracije u bučnom haosu života, zadrži mir
u svojoj duši.

Pored sve prljavštine i jadikovanja i porušenih snova, ovo je
ipak divan svijet.

Budi pažljiv.

Teži da budeš sretan.

Opt In Image
PRETPLATITE SE NA E-BILTEN...

...i primajte direktno u vaš sandučić elektronske pošte korisne, pozitivne, edukativne, motivacione materijale koji mogu obogatiti vaš lični i profesionalni život.

  • Vaši podaci su sigurni 100%
  • Odjaviti se možete u svakom trenutku
  • No Spam

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić


Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | Pinterest | LinkedIn

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.