KAKO DRUŠTVO OD TEBE PRAVI GLUPANA?

Cijela psihologija je usklađena tako da ego postane što jačim. Čak i one budale, psiholozi, naglašavaju da je čovjeku potreban jak ego. I zato vam program obrazovanja budi ambiciju kaznom i nagradom da vas usmjeri u određeni smjer.  

Vaši roditelji od samog se početka previše nadaju vašem uspjehu.

Oni misle da im se rodio Aleksandar Veliki, ili da njihova kći nije nitko drugi nego reinkarnacija Kleopatre. 

Već na početku roditelji vam postavljaju uvjet – ako se ne dokažete, niste ni za šta. Jednostavan čovjek se smatra glupanom.

Čovjek je izabrao zamršenost čak ondje gdje uopšte nema potrebe za njom. I to zbog jednostavnog razloga – kad je nešto zamršeno, on može rasti i jačati svoj ego

On postaje sve važniji u politici, religiji, u društvu – svuda.

Jednostavan čovjek nije bio do sada cilj ljudskog društva. A jednostavan čovjek ni ne može biti cilj, jer on je rođen kao jednostavan. Svako je dijete jednostavno, ono sliči čistoj školskoj pločici. Tada roditelji počnu upisivati po toj pločici ono šta dijete mora postati.

Nakon njih to čine učitelji, svećenici, razni vođe – svi oni naglašavaju da morate postati netko, inače će vam život proći uzalud. A sve je upravo suprotno. Vi ste biće. Vi ne morate postati nitko drugi.

To je značenje jednostavnosti: ostati u miru sam sa sobom, ne slijediti nikakav trag da se nešto postane – nešto što je stalno.

Život je multidimenzionalan. Nemoguće je da postignete nešto na svim poljima, da budete prvi na svim poljima. To je čista nemogućnost, postojanje se ne razvija na takav način.

Ego je čovjekova bolest.

Osobni interesi žele da ostanete bolesni. Oni ne žele da budete zdravi i cjeloviti, jer je to opasno za njih. Zato nitko ne želi biti jednostavan, nitko ne želi biti nitko. A ja jedino želim da budete u miru sa sobom, da prihvatite svoje biće.

Dijete nije rođeno s egom. Ego se nauči od društva, religije i kulture.

Kad ste se rodili, imali ste svoje autentično sebstvo.

Tada su vam počeli stvarati lažno sebstvo: vi ste kršćanin, katolik, vi ste odabrana rasa od Boga, pretpostavlja se da ćete vladati svijetom i tako dalje. Stvorili su lažnu sliku o vama.

Dali su vam ime, a oko imena stvorili su ambicije i usmjerenosti.

Malo po malo, jer za to je potrebna jedna trećina vašeg života, oni rade na vašem egu preko škole, crkve, koledža, sveučilišta. Kad se vratite kući sa sveučilišta, potpuno ste zaboravili svoje nevino biće.

Sada ste veliki ego sa zlatnom medaljom, prvorazredni ste sveučilištarac. Spremni ste ući u svijet.

Taj ego ima sve želje, ambicije i potrebe da bude uvijek na vrhu svega. Taj vas ego iskorištava. On vam nikad ne dopušta da bar na tren ugledate vlastito autentično sebstvo, a vaš život je ondje, u vašoj autentičnosti.

Stoga taj ego proizvodi samo nevolju, patnju, sukobe, razočaranja, ludosti, samoubojstva i ubojstva – sve vrste kriminala. 

Možete odabrati: ili razočaranje, patnju i nevolju – tada zadržite ego, hranite ga. Ili želite mir, tišinu, blaženstvo – ali tada morate vratiti svoju prostodušnost. 

  • Osho
Opt In Image
PRETPLATITE SE NA E-BILTEN OVOG SAJTA...

...i primajte direktno u vaš sandučić elektronske pošte korisne, pozitivne, edukativne, motivacione materijale koji mogu obogatiti vaš lični i profesionalni život.

  • Vaši podaci su sigurni 100%.
  • Uvijek se možete odjaviti.

Srdačan pozdrav,
Refik Hrvić


Facebook|Twitter|Google+|YouTube|Pinterest|LinkedIn

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.