Dr. Vejn Dajer

Dr. Vejn Dajer (Wayne Dyer, 1940. – 2015.) je bio mnogo toga u svom životu: terapeut, profesor, pisac, a za mnoge i duhovni učitelj.

Kao dijete bio je siroče i mijenjao domove. Završio je školu, dobio titulu, postao je profesor. Doktorirao je obrazovno savjetovanje na državnom sveučilištu Wayne u Detroitu te je radio kao vanredni profesor na St. John Sveučilištu u New Yorku.

Još je u ranim profesorskim danima otkrio važnost čovjekove potrebe za samootkrićem i ličnim rastom koju je odlučio podijeliti sa širom publikom.

Unatoč teškom djetinjstvu koje je proveo po raznim sirotištima i kod brojnih udomitelja, svladao je mnoge prepreke na putu prema ostvarenju ciljeva.

Svoj je život posvetio tome da i druge nauči kako učiniti isto. Njegova glavna poruka je da svaka osoba na svijetu ima mogućnost živjeti izvanrednim životom.

Dr. Vejn je vjerovao da svaka osoba može manifestirati svoje najdublje želje samo ako poštuje svoju unutrašnju božanstvenost i svjesno izabere živjeti iz pozicije „Najvišeg Jastva“.

Podsjećao je ljude o njihovoj jedinoj Istini, a to je da smo svi mi duhovna bića bez ikakvih etiketa kao što su religija, rasa, zemlja. Jedino na taj način možemo preobraziti svoj život i učiniti  svijet mjestom mira za cijelo čovječanstvo.

Jedna od njegovih najbitnijih rečenica bila je:

“Na ovom svijetu ne manjka prilika za živjeti od onoga što volite; nedostaje samo odlučnosti da to postignete.”

Njegovi fanovi su ga nazvali „Ocem motivacije“. Prvu je knjigu objavio 1976.godine, a zvala se „Vaše slabe tačke“.

Knjiga je postala međunarodni bestseler i odskočna daska u dr. Vejnovoj karijeri autora i motivacionog govornika. 

U više od četrdeset godina karijere napisao je četrdesetak djela od kojih je čak 21 knjiga postala bestselerom.

Uz sve to, osmislio je audio i video programe na temelju svog učenja te se pojavio u hiljadama radio i TV emisija širom svijeta. Njegove poruke su obišle čitav svijet, dotakle su sve generacije i kulture.

Iako je kroz godine porastao broj velikih mislioca iz područja samopomoći, dr. Vejn je ostao pionirom ove rastuće znanosti.

Sa svijetom se oprostio  30. kolovoza 2015. godine kada je, kako bi on rekao, napustio svoje tijelo i vratio se Beskonačnom Izvoru kako bi započeo novu pustolovinu.

Lekcije dr. Vejn Dajera: 

Tekst:

E-knjige:

Video:

Film:

Ostavite vaš komentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.