KAKO POČETI?

Ukoliko do sada niste imali naviku da redovno čitate neku korisnu knjigu, ne brinite, postoji potpuno jednostavan način da počnete.

Ja sam ovaj savjet dobio od svog instruktora 2011. godine na jednom od seminara.

Moram priznati da do tog trenutka nisam uopšte volio da čitam. Čitao sam jedino ako sam baš morao.

Tada je instruktor, u toku svog izlaganja, naglasio važnost čitanja kvalitetne literature i naveo je način na koji treba početi.

KAKO POČETI?

Počnite tako što ćete danas čitati barem 10 minuta u periodu koji vama najviše odgovara, neka to bude makar i onako mehanički, bez intelektualnog razumijevanja pročitanog teksta.

U narednih nekoliko dana ponovite isto. Vremenom počnite povećavati period čitanja sa 10 na 15 minuta dnevno, zatim na 20 minuta i sve tako dok ne počnete čitati barem 30 minuta dnevno.

U početku ćete stalno gledati na sat i jedva čekati da prođe ovih 10 minuta kako biste mogli ostaviti knjigu, ali vremenom ćete sve manje i manje obraćati pažnju na vrijeme pa ćete se čuditi kako je već prošlo 60 minuta.

Kako i za usvajanje bilo koje druge navike, i za naviku čitanja je potrebno istrajati minimalno 21 dan, poslije čega čitanje polako prelazi u naviku i postaje sastavni dio vašeg života, baš kao što je navika pranja zubi i slično.

NAPOMENA:

Kada kažem da čitate svakoga dana, ovdje ne mislim da čitate dnevne novine, žutu štampu, mislim na čitanje literature iz oblasti:

  • primjenjene psihologije,
  • prodaje,
  • marketinga,
  • preduzetništva,
  • liderstva,
  • komunikologije,
  • zdravlja,
  • duhovnosti, itd.

Jer čitanje Ane Karenjine i činjenica o tome da li je umrla tako što se bacila pod voz ili na neki drugi način, vama i neće nešto puno pomoći i značiti u vašem životu.

Ali, svakodnevno čitanje knjiga iz gore navedenih oblasti, svakako može imati veliki uticaj na vaš lični i profesionalni rast i razvoj.

Zato, preuzmite neku od e-knjiga sa ovog sajta i počnite sa stvaranjem navike čitanja već danas. To će vam biti jedna od najboljih navika i investicija koju možete napraviti u vašem životu.

“Šta god možete učiniti ili sanjate o tome, počnite. Hrabrost u sebi okuplja genija, moć i magiju.” – Johann Wolfgang Goethe

Administrator stranice: Refik Hrvić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.