AUDIO KNJIGA: NAUKA BOGAĆENJA – VALAS VEJTLS

Nauka bogaćenja je čitljiv i praktičan vodič o tome kako se obogatiti pomoću duhovnih principa.

Prema riječima samog autora, knjiga je namijenjena onima kojima je novac najhitnije potreban, koji najprije žele da se obogate, a kasnije da filozofiraju.

Zato je ovaj tekst pragmatičan, ne filozofski. Kako kaže Vejtls, šta god da je rečeno u prilog siromaštvu, ostaje činjenica da nije moguće živjeti zaista potpunim i uspješnim životom, ukoliko nismo bogati.

Jer, nedostatak novca osujećuje korištenje sopstvenih potencijala i talenata, a time i dalji razvoj duše tokom ovozemaljskog života.

Knjiga je prethodila mnogim slavnim knjigama o uspjehu i ličnom razvoju. Čitava plejada autora, između ostalih Napoleon Hil, Entoni Robins, i najposlije Ronda Bern, mnogo toga duguju upravo „Nauci bogaćenja“ i njenom piscu.

Valas Delojs Vejtls (ili Vatls) (1860-1911) bio je američki pisac. Njegova djela su široko poznata i popularna u okvirima Nove Misli i takozvanih pokreta za samopomoć. Vejtlsovo najpoznatije delo je knjiga iz 1910. godine „Nauka bogaćenja“, u kojoj on objašnjava kako se obogatiti. On tvrdi da je lično testirao principe izložene u knjizi i da su oni djelotvorni, jer iako je većinu života proveo u siromaštvu, kasnije je postao bogat.

Mnogo toga što je danas poznato o Vejtlsovom životu potiče iz teksta koji je njegova ćerka Florens napisala nakon njegove smrti za spisateljicu Elizabet Taun. Iz pisma Florensove saznajemo da je Vejtls rođen u Americi uoči građanskog rata. Doživjevši mnoge neuspjehe kao mladić, kasnije je počeo da proučava različite svjetske religije i filozofije – čitao je Dekarta, Spinozu, Lajbnica, Šopenhauera, Hegela, Svedenborga, Emersona i druge.

Vejtls je bio u vezi sa školom Nove Misli iz Čikaga koja se bazirala na učenju Eme Kurtis Hopkins. Kroz lično proučavanje i eksperimentisanje, tvrdio je, otkrio je istinu iza principa Nove Misli i pretočio ih je u praksu u sopstvenom životu, a kasnije je svoje knjige pisao na osnovu tih principa.

Vejtls je govorio:

Nema ničeg lošeg u htjenju da se bude bogat. Želja za bogatstvom u stvari je želja za bogatijim, punijim i obilnijim životom, a ta je želja hvale vrijedna… Postoje tri motiva zbog kojih živimo: živimo za tijelo, živimo za um, živimo za dušu. Nijedno od ovo troje nije bolje niti svetije od ostalih; svi su podjednako poželjni i nijedno od ovo troje – tijelo, um ili duša – ne može živeti potpuno ako je preostalo dvoje odsječeno od punog izražaja života.

https://www.youtube.com/watch?v=suPNUb_y9_8&t=14s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.